Par 3-banan mäter 964 meter i sin nya skepnad. Foto: Christer Höglund.

The Masters

När stadiumgolfen kom till Augusta

Vi gör ett nedslag på par 3-banans nya hål.

Text: Eric Franzén • 2023-04-05 Uppdaterad 2023-04-06

AUGUSTA, GEORGIA Den 5 april 2023 markerar datumet då stadiumgolfen kom till Augusta National. För det är svårt att beskriva förändringarna på par 3-banan på något annat sätt. Men märk väl, vi använder begreppet stadiumgolf i positiv bemärkelse. 

Borta vid Ike’s Pond är visserligen allt som vanligt. Det går fortfarande utmärkt att buffla runt i den trängseln runt den sköna skuggan i den träddungen bakom nians tee och följa det galna skådespelet av sänkta slag, high fives med barnbarnen och det andra som hör par 3-tävlingen till.

Eller förlåt, “tävlingen” ska det ju vara. Det här är mer en återkommande inofficiellt bubblig kickoff för The Masters med barn i caddieoveraller, uppsluppna spelare och en hel del svidande läckra längre wedgeslag.

Och frågan är om hela det här spektaklet nu har nått sin optimala form. “Tävlingen” är lika sekundär som tidigare. Den tidigare både bökiga, snirkliga och klaustrofobiska promenaden runt De Soto Pond har ersatts med en öppen stadiumgryta av samma snitt som ni hittar runt hål 16 och 17 på TPC Sawgrass, Ja, eller vid Bro Hof Slotts Victory Valley på The Stadium Course. 

Ett gäng träd har kapats och vi står plötsligt framför öppna vyer där merparten av de flesta fem hålen nu syns klart och tydligt. 

Fyran är nu en kort och läcker wedgedelikatess på dryga 60 meter som spelas direkt över dammens yttersta gräns. Det räcker med två minuter framför greenen innan Bubba Watson gör hole-in-one och river ner ovationer som möjligen hörs ända till fjärde gaten på Atlantas internationella flygplats. Ovanför femman finns nya byggnader som inrymmer souvenirshop och allmänna faciliteter värdiga ett hotell som inte behöver skämmas för sig.

För publiken har upplevelsen maxats på dessa hål med så många möjliga lutningar med naturliga åskådarplatser att du ledigt bara kan cirkla runt och sätta dig i valfri backe och överblicka en knippe av hålen. 

Vem som designat hålen är det dock väldigt tyst om för tillfället. Tom Fazio har under åren använts som klubbens husarkitekt och byggde dagens hål 8 och 9 på par 3-banan under 1986.

På sedvanligt Augusta National-vis slet man upp de tidigare hålen under förra året och byggde sedan upp allt detta på fem månader. På plats letar förgäves efter skarvar i det utrullade gräset och annat som ska avslöja de nya hålens färska skepnad.
Men nej. Så jobbar man inte här.

“Tävlingen” då? Vid dagens slut står Tom Hoge som segrare på sex under par. Det är oklart om vi ska säga grattis eller inte, med hänsyn till att ingen som segrat i par 3-tävlingen hittills vunnit The Masters.

Men okej. Grattis, Tom Hoge!


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Eric Franzén • 2023-04-05
TournyttAugusta NationalThe MastersTournytt
Scroll to Top