Är det Tony Finaus år i år? Foto: Getty Images

Redaktionen resonerar

”Begåvad med en zen-liknande aura när han glider runt på Augusta”

Redaktionen diskuterar potentiella vinnare och varför mediahuset är bättre än klubbhuset.

Text: Svensk Golf • 2023-04-05 Uppdaterad 2023-04-06

Vem vinner The Masters?

Olof Åsgård, digitalt ansvarig: Det är dags för Rory McIlroy nu. Dels har han en bra chans i år sett till form och hur han avslutade fjolårets upplaga. Dels vill jag inte längre att han ska behöva lyssna till och tvingas svara på frågor om Career Grand Slam (seger i alla fyra majors).

Martin Strömberg, tävlingsredaktör: Borde väl dra till med ett namn som jag absolut inte tror på men har fått feeling för Jordan Spieth den här veckan. Kan han bara hålla bollen i spel bra från tee så kan det fungera i år.

Eric Franzén, chefredaktör och på plats i Augusta den här veckan: Jag vill egentligen bara säga Tony Finau. Karln är ju begåvad med en zen-liknande aura när han glider runt på Augusta med sitt patenterade breda leende. Går vi in på golfen har Finaus långa spel fungerat riktigt bra på Augusta tidigare. Men mitt slutgiltiga val blir nog ändå Max Homa.  

Vad är det bästa att göra när man är på plats på Augusta National?

Martin Strömberg: Vid mitt enda besök tyckte jag bra om läktaren vid 15:e hålets green, såg ett antal spelare som chippade sig ner i vattenhindret där vilket är lite surrealistiskt med tanke på vilken kvalitet de håller. Man har dessutom nära till den trevliga serveringen mellan tredje hålet och sjuans tee. Sitter man högst upp och ute vid kanten kunde man också se delar av sextonde hålet. Rangen är såklart en annan favoritplats att bara sitta och njuta.

Eric Franzén: Jag fastnade framför ett knäckande bra närspelspass med Tiger i tisdags där han jobbade igenom sitt wedgeregister mot tre olika pinnplaceringar. Sådan total magi. Men pratar vi en specifik plats är det teen på hål 11 som jag singlar ut. En lite mer avskild oas där jag mer än gärna ser bollbanorna stiga eller lyssnar på dösnack mellan spelare och caddies fram till att fairway blir ledig igen.

Olof Åsgård: Har bara varit där en gång och då lärde jag mig att man aldrig behöver lämna mediabyggnaden. Visst är det kul att titta till golfbanan då och då men vid regnavbrotten tog jag gärna första golfbil tillbaka till det smått surrealistiska och extremt påkostade huset som i många avseenden är bättre än självaste klubbhuset. Allt finns men favoritdetaljen var munvattnet man erbjöds varje gång man tvättade händerna. På golfbanan hittade jag en favoritplats bakom fyrans tee. Bollträffsljudet i det hörnet är magiskt.

Vilket är ditt favorithål?

Eric Franzén: Har ju en svårjobbad mancrush på hål 10 men kommer ändå landa i 13. Den dramatik som kan utspelas på detta 4,5 slags hål, som nu omvandlats till par 4,7 eller så, skojar man inte bort. Mickelson i tallbarren eller när Tiger Woods puttar ner sig i Rae’s Creek 2005… tack för kaffet liksom.

Olof Åsgård: Hål 10, Camellia, par 4, 453 meter. För mig är tian mer Augusta än tolvan, 13, 15 och 16. Kameravinkeln nerför backen eller bakom green med spelare, bunkern och greenen är bilden som beskriver golf allra bäst i mina ögon. Att hålet, framförallt den luriga greenen, kan sätta spelarna i problem gillar jag också.

Martin Strömberg: Tycker om hål tre bäst. Kort och brett men ändå ack så diaboliskt. Greenen ser stor ut på tv men i verkligheten är den inte många meter djup på vänstersidan.

Är det viktigt om vinnaren är PGA Tour-, DPWT- eller LIV-spelare? 

Olof Åsgård: Nej.

Eric Franzén: Inte ett smack, för mig i alla fall. Det är spelare i ett och samma fält som ska prestera sin allra bästa golf på Augusta National. Det trumfar den politiska efterföljande diskussionen, som ändå skickas med på köpet.

Martin Strömberg: Tänker ju inte så alls. Jag har mina favoritspelare överallt och hoppas att någon av dem vinner för omväxlings skull.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2023-04-05
TournyttAugusta NationalRedaktionen resonerarThe MastersTournytt
Scroll to Top