Dåligt väder väntas över Augusta National under The Masters. Arkivbild: Getty Images

The Masters

Risk för dåligt väder – kan bli måndagsavslutning  

Prognosen är åska och ihållande regn, vilket kan innebära att The Masters behöver avslutas på måndag.

Text: Olof Åsgård • 2023-04-04 Uppdaterad 2023-04-04

Aprilvädret i Georgia kan svänga snabbt. Ena stunden är det strålande solsken och behagliga vindar. Sen mörknar himlen snabbt och åskmolnen drar in över Augusta National. 

I år visar prognoserna att det kommer bli lite solsken men framförallt ihållande regn som varvas med åskoväder. 
Regnen brukar vara tunga och det krävs inte många minuter hällregn för att greenerna ska bli helt ospelbara. Men banan är väldränerad och torkar upp snabbt om regnet avtar. 

Men några spelavbrott och omgjorda startscheman är nog att vänta under årets The Masters. I värsta fall kommer tävlingen inte hinnas spelas klart till söndag och spelet behöver fortsätta över måndagen.

På torsdagen kan temperaturen nå 29 grader, fredagen blir något kallare. Lördag och söndag ser ut att bli ännu kyligare med temperaturer strax under 20 grader. Luftfuktigheten förväntas ligga mellan 67 och 86 procent under tävlingsdagarna. Åskavbrott är att vänta, främst under torsdagens öppningsrond. 

Senaste gången The Masters avgjordes på en måndag var 1983 då fredagsronden inte kunde spelas på grund av regn. Seve Ballesteros vann sin andra gröna kavaj den måndagen.
1973 var det lördagsronden som behövde avbrytas och alla scorer som redan noterats ströks och tredje ronden spelades på söndagen. När finalronden var klar på måndagen stod Georgias egna Tommy Aaron som segrare, hans första och enda majorseger.
1961 var banan nästintill ospelbar på söndagen och tävlingsledningen var tvungen att stryka tio färdigspelade ronder och starta om hela finalronden på måndagen. Gary Player vann den gången, hans första av tre kavajer.
Även de tidiga upplagorna år 1936 och 1938 avgjordes på en måndag.

Väderprognos Augusta, Georgia

Torsdag 6 april: Risk för åska. 24 procent risk för regn på dagen, 40 procent på kvällen/natten.
Fredag 7 april: 70 procent dagen, 80 procent kvällen/natten
Lördag 8 april: 80 procent dagen, 70 procent kvällen/natten  
Söndag 9 april: 50 procent dagen, 40 procent kvällen/nattenText: Olof Åsgård • 2023-04-04
TournyttAugusta NationalThe MastersTournytt
Rulla till toppen