Gordon Sargent spelade inspelsvarv med Max Homa och Justin Thomas på måndagen. De visste vem han var. Foto: Getty Images

The Masters

”Hur gick det i Drive, Chip and Putt?”

Att vara världens bästa amatör hjälper inte på Augusta National.

Text: Olof Åsgård • 2023-04-04 Uppdaterad 2023-04-04

Amatörer har sedan starten alltid haft en speciell plats i The Masters. Augusta Nationals medgrundare Bobby Jones förblev amatör genom hela karriären och varje år bjuds amatörer från hela världen in till tävlingen i hans anda. 

I år är de sju stycken amatörer i fältet (88 spelare totalt). Den bästa av dem på pappret är 19-årige Gordon Sargent som rankas som etta bland världens amatörer. 

Han var på plats redan i helgen och försökte göra sig hemmastadd på Augusta National. 
Det var enklare sagt än gjort. 
På söndagen tänkte han gå till proshopen för att boka en träningsrond på måndagen. Han blev nekad i dörren eftersom han saknade sin spelarbricka. Att försöka förklara vem han var räckte inte så det var bara att gå och hämta brickan. 

När han sedan försökte få i sig lite mat i spelarrestaurangen blev han stoppad av två säkerhetsvakter som blev lite förvånade över att han hade en spelarbricka. 
Servitören kände dock igen Sargent eftersom han besökte klubben för ett par veckor sedan. Men precis som den gången skojade servitören friskt med Sargent och undrade om det gick bra i juniortävlingen Drive, Chip and Putt (som avgjordes på Augusta National i söndags). Och när Sargent rörde sig runt klubbhuset var det flera som ställde samma fråga, fast på riktigt.
Gordon Sargent förväntar sig inte att bli igenkänd och tar inte illa vid sig.
– Att bli nerplockad på jorden kan vara exakt vad jag behöver den här veckan. Och det fanns säkert några 13-åringar i tävlingen som är större än jag, säger Sargent i podcasten thebackoftherange.

Gordon Sargent är andraårsstudenter på Vanderbilt University. På åtta collegetävlingar i år har han sex topp 5-placeringar. Han är världsetta, knappt tio poäng före svenske Ludvig Åberg.     


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2023-04-04
TournyttAugusta NationalGordon SargentThe MastersTournytt
Rulla till toppen