En ung Henrik Stenson med den karakteristiska blå segerbucklan från WGC Match Play 2007 // Foto: Getty Images

Efter 24 år – WGC-eran på väg att ta slut

Veckans 87:e tävling kan bli den sista.

Text: Martin Strömberg • 2023-03-22 Uppdaterad 2023-03-22

WGC-tävlingarna har funnits sedan 1999 och uppstod egentligen som en reaktion på hot från en rivaliserande världstour, signerad Greg Norman. Världens fem största tourer, däribland PGA Tour, DP World Tour och Asian Tour, samlades och skapade International Federation of PGA Tours 1996 och tre år senare spelades den första WGC-tävlingen, WGC Match Play i La Costa, Kalifornien. Veckans WGC Match Play kan mycket väl vara den sista. Visserligen finns kontrakt skrivet om att även spela WGC-HSBC Champions, men den tävlingen har inte spelats sedan 2019, och signaler från PGA Tour finns att den inte kommer att spelas under 2023 heller.

– Vi har inte spelat i Kina på tre år och det är svårt att sia om när vi kan spela där igen, sa PGA Tour-kommissionären Jay Monahan tidigare i år.

PGA Tour har skickat ett tydligt budskap att man vill satsa på sina upphöjda tävlingar, med mindre startfält och högre prissummor, framöver, och risken är stor att WGC-tävlingarna inte längre fyller den funktion som man gjort under de senaste 24 åren.

– Vi har valt att satsa på våra upphöjda tävlingar där de bästa spelarna på PGA Tour kommer att spela och jag tror inte att den inriktningen kommer att försvinna, förklarade Monahan.

Sverige har haft en segrare i WGC-sammanhang, Henrik Stenson, som vann WGC Match Play 2007, efter att ha besegrat Geoff Ogilvy från Australien i finalen på The Gallery GC i Arizona. I årets upplaga finns bara Alex Norén med och han ställs inför en svår uppgift att ta sig vidare från sin grupp som bland annat innehåller världsettan, Scottie Scheffler.

Inga LIV-spelare finns heller med i årets upplaga av WGC Match Play.

Flest segrar i WGC-tävlingar har inte helt oväntat Tiger Woods som vunnit 18 titlar på de 46 starter som han gjort. Totalt har det spelats 86 WGC-tävlingar sedan 1999.

Här hittar ni TV-tiderna för veckans WGC Match Play


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2023-03-22
TournyttAlexander NorénGeoff OgilvyHenrik StensonJay MonahanTiger WoodsTournyttWGC Match Play
Rulla till toppen