Adam Blommé är just hemkommen från fint spel i Sydafrika. Bild: Getty Images

Intervju

Adam Blommé: ”Jag var förbannad på varje tävling”

AIK:aren ligger trea på Challenge Tour-rankingen. Jobbar med sin ”aggressivitet" på banan.

Text: Bo Hansson • 2023-03-01 Uppdaterad 2023-03-01

AIK:s Adam Blommé är just hemkommen till Stockholm från fyra veckors spel i Sydafrika där säsongen fyra första tävlingar på Challenge Tour spelats.
När Svensk Golf pratar med honom på onsdagen har han just kört ett förmiddagspass på gymmet.
– Jag kom hem i går. Det blev en lätt resa på 30 timmar. Vi var ju på ett litet ställe och var tvungna att ta oss till en stor flygplats och timingen mellan är oftast inte så bra, säger Adam Blommé.
Under veckorna i Sydafrika fick han ihop resultatraden 139–2–7–51.  En andraplats och en sjundeplats innebär att han nu har några veckor ledigt som trea på rankingen. De tjugo bästa får ett kort till DP World Tour nästa säsong
– Jag tänker inte så mycket på det, det är så tidigt på säsongen ännu. Jag har ju känt i ett par år att spelet finns där, utan problem, men det gäller att få huvudet att släppa också. Det är det enda jag fokuserat på nu när jag varit i Afrika. Jag har tre grejer som jag bestämt mig för att göra så får spelet bli var det blir. Vilka tre är en hemlighet, skrattar Adam Blommé.

Det är inte så lätt att ”släppa huvudet”?
– Nej. Jag har alltid varit, vad ska man säga, en ganska aggressiv individ. Jag lever mig lätt in i resultatet och det gör att jag sätter onödig press på mig själv och vinner jag inte så blir jag väldigt besviken. Det är inte ett optimalt sätt att leva heller. Det är inte så kul att var ute så många veckor om året då. Så jag försöker ta ett steg tillbaka och fokusera på lite små grejer som gör att det blir lite roligare att spela.

Adam Blommé, som fyller 27 i april, vann rankingen på MoreGolf Mastercard Tour 2021 och fick därmed sin första hela säsong på Challenge Tour förra året. Han slutade 69:a på rankingen efter tjugo spelade tävlingar som gav honom 33 000 euro i prispengar. Mindre än vad han redan spelat in i år.
– Förra året satte jag mycket press på mig själv. Jag vill ju upp till Europatouren så fort det bara går. Jag var ofta förbannad varje tävling, satte käppar i hjulet för mig själv och det drog mycket extra energi.
– Tittar man på de flesta spelare så tar det ett tag att etablera sig på en nu tour. Alla tourer är uppsatta på olika sätt. På Moregolf har vi haft jättebra banor och man blir hyfsat straffad om man missar. På Challenge Tour handlar det mest om att bara banka ut bollen långt, sedan wedga upp den nära och putta bra. Sedan vet man att på nästa steg, på DP World Tour, så kommer det att vara mycket mer avgörande från tee, att hela tiden sätta bollen i position. Det har jag redan börjat tänka på, hur jag ska planera spelet för nästa steg, säger Adam Blommé.

Den här säsongen har han redan spelat in runt 50 000 euro och jämför man med säsongen 2022 är han alltså runt halvvägs mot ett kort redan. Då krävdes det 95 000 euro för att nå den där tjugondeplatsen. I år räknas det förvisso poäng på rankingen i stället för euro men någonstans där är utgångspunkten inför resten av säsongen.
En säsong som kostar. Challenge Tour har i princip lika stora resor som DP World Tour men betydligt mindre prispengar. Så lite inspelade kronor så här i början underlättar tillvaron för Adam Blommé.
– Det gör det ju. Tjejen och jag köpte lägenhet och bil förra året och det blir mycket extra kostnader som man inte tänkt på tidigare. Det har mera varit att allt du spelar in och plus sponsring gått direkt till tävlande och bara leva. Nu har man de där extra utgifterna också.

Challenge Tour har paus nu fram till 23 mars då det drar igång igen med två tävlingar i Indien  följda av Abu Dhabi och Förenade Arabemiraten. Adam Blommé kommer att spela all de fyra tävlingarna.
– Jag har bokat allting nu. Åker den 19 mars. Nu är det så pass mycket vila mellan men annars tänker jag tre, fyra tävlingar på raken och sedan hem och kolla läget med tränaren och så på det igen, säger han.

Vad gör du under uppehållet?
– Jag kör hårt på fysen ett par dagar, och ska träna lite med min tränare. Sedan tänker jag att jag åker upp till stugan i Rättvik och vilar ett par dagar så jag kommer bort från allting. Där ska jag inte röra någonting. Det är den biten jag varit sämre på under många år, kroppen hinner aldrig återhämta sig. Jag ska vara lite med flickvännen och familjen och inte bara tänka på den här jäkla golfen hela tiden. Sedan är det på det igen.

ROAD TO MALLORCA


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2023-03-01
TournyttAdam BlomméAIK GKChallenge TourRoad to MallorcaTournytt
Rulla till toppen