Anna Nordqvist har valt att avsluta samarbetet med det statliga saudiska oljebolaget Aramco // Foto: Getty Images

Nordqvist avbryter samarbetet med Aramco

Svenskan: "Jag måste tänka på mitt mående"

Text: Martin Strömberg • 2023-02-10 Uppdaterad 2023-02-13

Den svenska trippla majorsegraren, Anna Nordqvist, har tidigare fått periodvis stark kritik för sin roll som ambassadör för det statliga saudiarabiska oljebolaget, Saudi Aramco. Nu väljer svenskan att avsluta det samarbetet.

– Det har inte riktigt blivit som jag tänkt mig och det här är något jag har funderat på väldigt länge. Jag måste tänka på mitt mående och jag har inte mått bra. För mig handlade det här aldrig om pengar, utan jag ville göra något för damgolfen och framför allt för damernas Europatour som jag har varit medlem på varje år sedan 2009, berättar Nordqvist i en intervju med TT.

Kritiken kom från flera olika håll och Amnesty International menade att Nordqvist borde ställa sig många frågor kring hur hon som kvinna kunde vara ambassadör för saudierna. Olika sportkrönikörer kallade bland annat svenskan naiv och tondöv. Nu berättar Nordqvist att hon lyssnat på kritiken och framförallt lyssnat på sig själv och sitt eget hjärta.

– Det är klart att jag kan förstå mycket av kritiken. Jag stöttar ju inte regimen och allt som händer i Saudiarabien, men när jag klev in i den här rollen och det projektet var det med tanke på att hjälpa till att få damgolfen att växa och jag ville vara en förebild för andra. Jag var inte riktigt beredd på att få så otroligt mycket hat och elaka kommentarer, från folk som inte känner mig. Att jag har ifrågasatts för vad jag står för och vem jag är som människa., säger Nordqvist.

Svenskan kommer ändå att starta i Saudi Ladies International den 16-19 februari på Ladies European Tour.

– Ja, det gör jag. Jag behöver få in fyra tävlingar på Europatouren innan augusti, för mitt stora mål är att få spela Solheim Cup. Det är en tävling som passar i schemat, vi har inte varit bortskämda med mycket tävlingar i början av året.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2023-02-10
TournyttAnna NordqvistLadies European TourTournytt
Rulla till toppen