Jay Monahan och Keith Pelley har lämnat processen kring LIV Golfs ansökan om världsrankingpoäng // Foto: Getty Images

Norman får rätt i jakten på världsrankingpoäng

Monahan och Pelley har lämnat processen efter råd från jurister.

Text: Martin Strömberg • 2023-01-24 Uppdaterad 2023-01-24

LIV Golf Invitational Series Vd, Greg Norman, har vid flera tillfällen anmärkt på att det innebär en jävsituation att PGA Tour och DP World Tours högsta chefer, Jay Monahan och Keith Pelley, finns med i den tekniska kommitté inom OWGR (Official World Golf Rankings) som ska ta ställning till och behandla den ansökan om att få tillgodoräkna sig världsrankingpoäng som LIV Golf lämnat in. Och nu verkar Norman ha fått sin vilja fram. Monahan, Pelley och Keith Waters, operativ chef på DP World Tour, har lämnat processen och den tekniska kommittéen består nu enbart av representanter från de fyra majortävlingarna, Augusta National, PGA of America, USGA och R&A, samt ordföranden Peter Dawson.

– Jag har inte sett ansökan och kan därför inte uttala mig om möjligheterna. Efter råd från våra jurister har Jay och jag själv lämnat kommittén och har varken insyn eller inflytande över vad som händer med LIVs ansökan, berättade Keith Pelley under förra veckans Abu Dhabi HSBC Championship.

LIV Golf Invitational Series lämnade in sin ansökan i juli 2022 men uppfyller inte alla de kriterier som OWGR använder som krav på de tourer som får ansluta sig. De viktigaste sägs vara att LIV inte har någon kvalgräns samt att det inte finns något sätt att kvalificera sig eller kvala in till tävlingarna. Normalt sett brukar det ta 1-2 år för OWGR att behandla en ansökan.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2023-01-24
TournyttGreg NormanJay MonahanKeith PelleyKeith WatersLIV Golf Invitational SeriesOWGRTournytt
Rulla till toppen