Linn Grant är rankad som 20:e bästa spelare i världen efter Evian Championship Foto: Getty Images

Golfåret 2023 – här är tävlingarna ni inte vill missa

Här är datumen som ni ska pricka för i golfkalendern det nya året.

Text: Svensk Golf • 2023-01-03 Uppdaterad 2023-01-04

Golfåret 2022 är till ända och det var till stor del ett fantastiskt svenskår med damerna som draglok. Linn Grant och Maja Stark följdes åt under året och sporrade varandra ända fram till vintern.

Redan veckan som kommer nystartar PGA Tour på Hawaii och allteftersom sparkar övriga tourer igång efterhand. Här nedanför kan ni kolla vilka datum ni ska markera i kalendern om ni vill följa de största proffstävlingarna det nya året.

Sentry Tournament of Champions

Datum: 5-8 januari

Tour: PGA TOUR

Bana: Plantation Course, Kapalua, Hawaii

Kommentar: Första tävlingen det nya året viks för segrare under 2022 samt för alla som slutade topp-30 på FedEx Cup-listan. Åtta av de tio högst rankade herrspelarna finns på plats på Hawaii och Kapaluas Plantation Course, som stått värd för den här tävlingen sedan 1999. Enda svenska segraren i tävlingens historia är Daniel Chopra som vann 2008.

Henrik Stenson vann direkt i debuten på LIV Golf Invitational Series i Bedminster New Jersey // Foto: Getty Images

 

LIV Golf Invitational Series Mexico

Datum: 24-26 februari

Tour:: LIV Golf Invitational Series

Bana: El Camaleon,
Maya, Mexiko.

Kommentar: LIV Golf har hittills presenterat sju tävlingar under 2023 men planen är att schemat ska innehålla 14 tävlingar där 48 spelare i 12 olika lag ska göra upp. Premiären spelas på El Camaleon GC i mexikanska Maya med Henrik Stenson som enda svensk.

 

The Players Championship

Datum 9-12 mars

Tour: PGA TOUR

Bana: TPC Sawgrass, Ponte Vedra Beach, Florida, USA

Kommentar: Tourens kanske starkaste startfält samlas alltid när spelarnas eget mästerskap avgörs på TPC Sawgrass Stadium Course. Det är också den tävling på året som har den högsta prissumman. En enda gång har en svensk vunnit The Players, Henrik Stenson år 2009.

 

Masters Tournament

Datum: 6-9 april

Tour: PGA Tour DP World Tour

Bana: Augusta National, Georgia, USA

Kommentar: Årets första herrmajor är också en av årets absolut största höjdpunkter för många golfintresserade. Spelas som alltid på Augusta National som ofta står i full blom i början av april med alla sina vackra växter. Ingen svensk har vunnit Masters men Jonas Blixt var tvåa här 2014.

 

Chevron Championship

Datum: 20-23 april

Tour: LPGA TOUR

Bana: The Club at
Carlton Woods, Texas, USA

Kommentar: Nytt namn, nytt datum och ny spelplats efter att damernas första major för året spelats sedan 1983 på Dinah Shore. Nu hamnar Chevron Championship i Houston, Texas, med högre prissumma och en nystart, spännande med många svenskor i fältet.

 

PGA Championship

Datum: 18-21 maj

Tour: PGA TOUR/DP World Tour

Bana: Oak Hill GC,
Rochester, New York, USA.

Kommentar: Spelas i år på Oak Hill utanför New York, där bland annat Ryder Cup spelades 1995 med det europeiska laget som segrare med en poäng 14,5 mot 13,5. I laget då fanns bland andra svenske Per-Ulrik Johansson. Ingen svensk har vunnit PGA Championship men Henrik Stenson har varit trea vid två tillfällen  

 

Helsingborg Open

Datum: 2-4 juni

Tour: LET

Bana: Allerum GK

Kommentar: Helsingborg Open är tillbaks på Ladies European Tour för första gången sedan 2015 och kompletterar därmed Scandinavian Mixed. Spelplatsen blir Allerum strax norr om Helsingborg, en bana som arrangerat en rad större tävlingar på senare år med positiva omdömen.  

Linn Grant, vinnare av Volvo Car Scandinavian Mixed 2022. Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Datum: 9-11 juni

Tour: LET/DP World Tour

Bana: Ullna G&CC

Kommentar: Fjolårets uppvisning av Linn Grant på Halmstad lär bli kvar i mångas minnesbank under år framöver. Under 2023 spelas tävlingen på Ullna, som tidigare bland annat stått värd för SEO (Scandinavian Enterprise Open) på Europatouren (nuvarande DP World Tour) mellan 1983-87. Sedan dess har Ullna dessutom uppgraderats ordentligt och fått massor av lovord. Spännande att se proffsgolf på Ullna igen.

 

U.S. Open

Datum: 15-18 juni

Tour: PGA TOUR/DP World Tour
World Tour

Bana: Los Angeles CC, Kalifornien, USA

Kommentar: Årets tredje herrmajor spelas 2023 för första gången på Los Angeles Country Club och U.S Open innebär normalt sett stentufft uppsatt bana och betydligt högre vinnarscore än normalt. Det är första gången på 75 år som U.S. Open spelas i området och första majorn på 28 år i LA.

 

Women´s PGA Championship

Datum: 22-25 juni

Tour: LPGA TOUR

Bana: Baltusrol GC,
Springfield, New Jersey, USA.

Kommentar: Alla dammajors har fått ordentliga lyft senaste åren när det gäller spelplatser och årets PGA Championship är inget undantag. Tävlingen spelas 2023 på anrika Baltusrol GC som bland annat arrangerat sju U.S Open för herrar och två PGA Championship på herrsidan.

 

U.S Women´s Open

Datum: 6-9 juli

Tour: LPGA TOUR

Bana: Pebble Beach Golf Links, Kalifornien, USA

Kommentar: Årets U.S. Women´s Open blir en härlig höjdare när man för första gången spelar tävlingen på klassiska Pebble Beach. Förhoppningsvis med många svenska spelare på plats.

Slaget som snudd på säkrade segern för Cameron Smith på det berömda Road Hole // Foto: Getty Images

The Open Championship

Datum: 20-23 juli

Tour: DP World Tour/PGA TOUR

Bana: Royal Liverpool
GC, Hoylake, England.

Kommentar: Årets enda europeiska major på herrsidan och en av årets absolut största höjdpunkter. The Open avgörs i år på Royal Liverpool där de två senaste segrarna hetat Rory McIlroy och Tiger Woods. Enda svenska majorsegern på herrsidan hittills togs i The Open då Henrik Stenson vann på Royal Troon 2016.

Evian Championship

Datum: 27-30 juli

Tour: LPGA TOUR/LET

Bana: Evian Resort GC, Evian-les-Bains, Frankrike.

Kommentar: Sedan förändringarna av Chevron Championship blir nu Evian Championship enda dammajorn som spelas på samma bana varje gång. Spelarna älskar den unika lugna miljön i de franska bergen och vi har haft flera
svenska segrare här genom åren, dock bara Anna Nordqvist (2017) sedan tävlingen fick majorstatus 2013.

 

AIG Women´s Open

Datum: 27-30 juli

Tour: LPGA TOUR/LET

Bana: Walton Heath (Old Course), Surrey, England.

Kommentar: Ännu en klassisk bana står värd för Women´s Open 2023. Walton Heath är dock ingen regelrätt linksbana även om hedbanan med sina välkända ljungpartier till stora delar spelas som en links.

Sista putten i karriären. Suzann Pettersen säkrar Europas seger i Solheim Cup 2019. Foto: Getty Images

Solheim Cup

Datum: 22-24 september

Bana: Finca Cortesín, Andalusein, Spanien

Kommentar: Årets Solheim Cup kan bli något alldeles extra med svenska ögon sett. Förväntningarna är stora på att vi kommer att få med ett antal blågula representanter i Suzann Pettersens lagbygge som ska försvara sin seger från Gleneagles på spanska Finca Cortesín i höst.  

 

Ryder Cup

Datum: 29 september – 1 oktober

Bana: Marco Simone G&CC, Rom, Italien.

Kommentar: Matchen mellan USA och Europa känns mer spännande och oviss än på länge då förutsättningarna förändrats ordentligt,åtminstone för det amerikanska laget, efter LIV Golfs inträde på scenen. Det är ännu oklart hur den europeiska kaptenen Luke Donald kommer att kunna hantera de aktuella spelare som valt att ansluta till LIV.


Text: Svensk Golf • 2023-01-03
TournyttDP World TourHelsingborg OpenLadies European TourLPGA TourPGA TourScandinavian MixedTournytt
Rulla till toppen