Så här såg det ut för ett år sedan när Viktor Hovland tog hem Tigers tävling, på Bahamas. Bild: Getty Images

PGA Tour

Kan Hovland avsluta med en seger – i år igen?

Titelförsvarare i Hero World Challenge på Bahamas.

Text: Bo Hansson • 2022-12-01 Uppdaterad 2022-12-01

Viktor Hovland avslutade 2021 med att i början av december vinna Hero World Challenge på Bahamas. Kompisen Collin Morikawa var sex slag före inför sista dagen men Hovland gick förbi efter eagle, eagle, birdie på hål 14–16 och hade till och med råd att göra bogey på båda de två sista hålen och ändå vinna med ett slag (före Scottie Scheffler).
Därmed tog han sin fjärde seger på PGA Tour. Denna veckan har han alltså chansen att avsluta året på samma sätt.
Viktor Hovland är alltså titelförsvarare i Tiger Woods inbjudningstävling där tjugo spelare deltar. Startfältet är högklassigt. Den lägst rankade av de tjugo är 33:a på världsrankingen (Corey Connors).
Världsettan Rory McIlroy saknas dock, precis som värden Tiger Woods – som hade tänkt att spela men avstår på grund av skada.
­– Det var väldigt roligt i fjol, särskilt med den avslutningen. Det var på ett sätt en av de tävlingarna där jag inte kände att jag var med och slogs om.  Segern förrän det var nio hål kvar på söndagen. Det är kul att vara tillbaka och förhoppningsvis kan jag spela lite av den golfen som jag gjorde då, säger Hovland på en presskonferens inför tävlingen.
På torsdagen går Hovland ut tillsammans med Collin Morikawa. De slår ut 18.39 svensk tid.

Snart har Viktor Hovland ytterligare en titel att försvara. I slutet av januari spelas Dubai Desert Classic, en av fem Rolextävlingar på DP World Tour-schemat.
Det är också den senaste tourvinsten för norrmannen.

Hovland håller ju till på PGA Tour och i år är det ett nytt upplägg med sjutton tävlingar, inklusive majors och WGC, som fått högre status och som de bästa spelarna har förbundit sig att vara med i. Dessutom måste de spela i ytterligare tre tävlingar som de får välja själva.
Fram till september pågår ju också kvalificeringen till Europas Ryder Cup-lag vilket kräver att Viktor Hovland spelar tillräckligt även på DP World Tour.
– Med ett så fullpackat spelschema kommer det att bli tufft att spela alla tävlingar som krävs. Ett enskilt år kan man kan man få det att fungera men jag hoppas att resten av min karriär inte blir sådan att jag måste spela 25 tävlingar varje år, säger Viktor Hovland.
Nu är det i alla fall fyra dagars spel på Bahamas – och sedan jullov.

Veckans ledartavlor

Veckans TV-tider


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-12-01
TournyttHero World ChallengePGA TourTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen