Spanjoren Eugenio Lopez-Chacarra lämnade amatörlivet för LIV Golf i juni förra året och har kvar drömmen om att spela Ryder Cup i framtiden // Foto: Getty Images

LIV-spelaren bekräftar kontakt med Ryder Cup-kaptenen

Lopez-Chacarra: "Ryder Cup är ett stort mål för mig"

Text: Martin Strömberg • 2022-11-29 Uppdaterad 2022-11-29

Det råder ännu stor osäkerhet kring hur och om den europeiska Ryder Cup-kaptenen Luke Donald kommer att ha möjlighet att använda spelare från LIV Golf Invitational Series i matchen mellan Europa och USA i Italien nästa höst. DP World Tour vill stänga av spelarna som lämnat för LIV men det är först i februari som en domstol ska ta upp ärendet och innan dess lär Donalds osäkerhet bestå. Engelsmannen sa så här i samband med BMW Championship på Wentworth i somras.

– Det blir bara hypotetiska frågor och jag har inte ägnat det så mycket energi ännu. När de juridiska frågorna klarats ut i februari kommer jag förmodligen att veta mer och kunna skaffa mig en bättre bild av situationen.

Donald ändrade sina uttagningskriterier ordentligt inför nästa års Ryder Cup där nu tre spelare kvalificerar sig vardera från en Europalista och från en Världspoängslista. Han har sedan hela sex wildcards till sitt förfogande, något som skulle kunna öppna för eventuella LIV-spelare.

Enligt Golf Monthly har Donald också haft kontakt med den spanska 22-åringen Eugenio López-Chacarra, som lämnade en andraplats på amatörernas världsranking och anslöt till LIV Golf Invitational Series i juni 2022 då han blev proffs. Spanjoren vann sedan LIV Golf Bangkok i början av oktober.

– Ryder Cup är ett av mina långsiktiga mål och det är en stor ära för mig när kaptenen för Ryder Cup har dig i tankarna och följer dig. Han har skickat några meddelanden och Ryder Cup är ett stort mål för mig framöver när saker förhoppningsvis har återgått till ett mer normalt tillstånd, sa López-Chacarra till den spanska tidningen Marca.

Donald har förmodligen kontakt med en stor mängd spelare som inte kommer att bli aktuella för laget men det är ändå ett tecken på att kaptenen inte uteslutit möjligheten att LIV-spelare kan komma att bli en del av laget.

Ian Poulter och Lee Westwood har vid flera tillfällen sagt att de fortfarande vill spela Ryder Cup, medan Ryder Cups bästa poängplockare genom tiderna, spanjoren Sergio Garcia, med största sannolikhet missar matchen oavsett hur domstolen beslutar i tvisten mellan DP World Tour och LIV Golf. Garcia spelade inte tillräckligt med tävlingar under 2022 för att behålla sitt medlemskap på DP World Tour och uppfyller därmed inte uttagningskriterierna.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-11-29
TournyttEugenio Lopez-ChacarraIan PoulterLee WestwoodLIV Golf Invitational SeriesLuke DonaldRyder Cup 2023Sergio GarciaTournytt
Rulla till toppen