Simon Forsström har mycket att se fram emot den kommande säsongen p åDP World Tour – som börjar i Sydafrika på torsdagen. Bild: Getty Images

DP World Tour 2023

Dags för nya svenskgänget på DP World Tour

Fem svenskar tog steget upp till högsta nivån. Premiär i Sydafrika på torsdagen.

Text: Bo Hansson • 2022-11-23 Uppdaterad 2022-11-23

DP World Tour har knappt hunnit avsluta säsongen förrän nästa drar igång.
På torsdagen är det dags att pegga upp för säsongen 2023, i Joburg Open i Sydafrika – och fem svenskar som just tagit klivet upp till den högsta europeiska nivån är på plats.

Mikael Lindberg och Jens Dantorp tog sitt kort genom att bli topp 20 på Challengetouren.
Mikael Lindberg hade åtta topp 10-placeringar – varav en seger, en andra- och en tredjeplats – på 24 starter och slutade femma på rankingen.

Jens Dantorp, som spelat på DP World Tour tidigare, hade också åtta topp 10-placeringar (på 20 starter) – varav en seger och en tredjeplats. Dantorps vann Challenge de Espana i maj och följde upp den segern med att bli femma, trea, trea de kommande veckorna och var efter det i praktiken klar för DP World Tour.
Båda spelar nu med kategori 14 den här säsongen. En kategori som gör att de kommer in i de flesta tävlingarna – utom de allra största.

Simon Forsström, Tobias Edén, Jens Fahrbring och Niklas Lemke blev alla topp 25 på kvalskolan och fick därmed inträdesbiljetten till DPWT. De har alla kategori 16.

Simon Forsström
, som slutade 42:a på CT-rankingen, vann till och med hela finalkvalet efter sex imponerande rundor på Infinitum i nordöstra Spanien. En seger som förändrar hela karriären. En inspirerande utmaning och stor förändring med stora möjligheter.
– Det ska bli kul. Jag vet inte vad förändringen är riktigt. Jag har inte tänkt så mycket på det. Ska bara försöka spela som jag har gjort hela året, så får vi se vad det blir av det, skriver Forsström i ett sms till Svensk Golf.
Det spelas tre tävlingar i Sydafrika de kommande veckorna. Joburg Open (24–27 nov), South African Open Championship (1–4 dec) och Alfre Dunhill Championship (8­–11 dec). Därefter går Mauritius Open (15–18 dec) innan touren tar julledigt fram till 13 januari nästa år.

Simon Forsström kommer att spela alla fyra tävlingarna.

Tobias Edén är den som tar det största klivet av de sex. Edén, som spelat på svenska och nordiska tourerna, tog sig igenom alla tre kvalstegen och landade en elfteplats i finalkvalet. Därmed hoppar dens 27-årige Karlstadsspelaren över Challengetouren och går direkt ut på DP World Tour.

Jens Fahrbring
slutade 61:a på Challengetouren efter en tog 10-placering på 23 tävlingar. Därmed missade han tourfinalen dit de 45 bästa går – och chansen att spela till sig ett kort.
I stället vann Fahrbring steg 2-kvalet och spelade sig sedan till en delad 19:e plats i finalkvalet. Kortet klart.

Niklas Lemke tog sig visserligen tillbaka till touren via kvalskolan men vi räknar inte in honom i det ”nya” gänget. Lemke spelade på DP World Tour förra säsongen men lyckades inte bli bland de 117 som fick behålla kortet. Han slutade d29 i finalkvalet och fick därmed tillbaka (behålla) sitt kort med minsta möjliga marginal. Han spelar dock inte Joburg Open.

FOTNOT: Även Anton Karlsson och Philip Eriksson spelar Joburg Open. En parallelltävling spelas samtidigt i Australien, Australian PGA Championship. Där finns bland andra Cameron Smith, Adam Scott och Ryan Fox med i startfältet.

Veckans ledartavlor

Veckans TV-tider


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-11-23
TournyttDP World TourJens DantorpJens FahrbringJoburg OpenMikael LindbergSimon ForsströmTobias EdénTournytt
Rulla till toppen