Lydia Ko firar segern i BMW Ladies Championship, en av två segrar för nyzeeländskan under säsongen. Bild: Getty Images

LPGA

Gigantisk segercheck i damernas tourfinal

Två miljoner dollar i förstapris. Tre utmärkelser att spela om. Sagström, Stark och Nordqvist i startfältet.

Text: Bo Hansson • 2022-11-17 Uppdaterad 2022-11-17

Det är inte enbart DP World Tour som har säsongsfinal den här veckan.
Även på LPGA Tour ska säcken knytas ihop – i Naples, Florida – och det är mycket att spela om för de 60 som tagit sig in i CME Group Tour Championship.
Tre svenskor är med – Madelene Sagström (23:a på rankingen), Maja Stark (50) och Anna Nordqvist (58). Linn Grant (52) var kvalificerad men avstår på grund av att hon inte är vaccinerad för covid 19. Därmed får hon inte inresetillstånd till USA.
Eftersom alla poäng nollas inför finalen har alla spelare i startfältet chans på förstapriset som är två miljoner dollar. Det är den största segerchecken inom damgolfen hittills.

Men det ska spelas om ytterligare utmärkelser: Årets spelare, The Vare Trophy (går till spelaren med lägst genomsnittscore under säsongen) och Mest inspelade pengar.

Årets spelare är en poängbaserad utmärkelse och fyra spelare har en teoretisk möjlighet att ta hem den. Det är Lydia Ko, Atthaya Thitikul, Minjee Lee och Brooke Henderson.
Lydia Ko och Minjee Lee blir Årets spelare om de vinner på söndag. Brooke Henderson och Atthaya Thitikul behöver vinna samtidigt som både Lydia Ko och Minjee Lee slutar trea eller sämre.

För att kunna få The Vare Trophy krävs det att man spelar minst 60 individuella rundor på touren och totalt 70 rundor. Tio rundor kan vara lagtävlingar etcetera.
Lydia Ko, som vann förra året, leder även i år. Ko har en genomsnittscore på 69,049 slag. Det är 0,386 bättre än Thitikul.
Thailändskan behöver vara 35 slag bättre än Ko i tourfinnalen för att gå förbi, skriver Golf Channel.

Mest inspelade pengar. Minjee Lee, som fick 1,8 miljoner dollar för sin seger i US Women’s Open, har spelat in 3 759 835 dollar under säsongen och toppar den listan inför tourfinalen. Närmast bakom henne finns In Gee Chun (2 623 735 dollar), Lydia Ko (2 364 403) och Brooke Henderson (2 307 584).
Hon har en bra marginal nedåt men med ett förstapris på två miljoner dollar sitter inte Lee säker på pengatoppen.

VECKANS LEDARTAVLOR


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-11-17
TournyttAnna NordqvistCME Group Tour ChampionshipLPGA TourLydia KoMadelene SagströmMaja StarkMinjee LeeTournytt
Rulla till toppen