Kan inte spela tourfinalen – eller i USA – i nuläget. Bild: Getty Images.

LPGA Tour

Därför missar Grant LPGA-finalen

Inte vaccinerad för covid. Får inte resa in i USA.

Text: Bo Hansson • 2022-11-14 Uppdaterad 2022-11-14

Linn Grant, Sveriges högts rankade spelare, har spelat sex tävlingar på årets LPGA Tour. De tävlingarna har gått i Europa, Japan och Sydkorea.
Hon har fyra topp-8 placeringar – resultatraden 8–MC–19–4–8–3 – och ligger på 52:a plats inför den pengastinna tourfinalen i Naples, Florida denna veckan där de 60 bästa på rankingen får spela. Förstapriset i CME Group Tour Championship är två miljoner dollar.
Det blir dock inget spel för Linn Grant. Hon får inte visum till USA eftersom hon inte är vaccinerad för covid 19. Det gör att hon är förbjuden att åka in i USA, skriver Golf Channel.
Linn Grant gick tidigare på college i USA innan hon hoppade av och blev proffs i augusti förra året. Bland annat efter diskussioner om vaccinationskrav.
Linn Grant har, via sin agent, sagt att restriktionerna är det enda skälet till att hon inte spelar tourfinalen.
Så här skrev hon nyligen i ett utlåtande:

Under normala förhållanden skulle jag självklart delta i CME. I likhet med alla andra där ute har jag en klar målsättning att spela i säsongsavslutningen, särskilt det här året när CME står med den största prischecken i damgolfens historia. I sig själv är det naturligtvis fantastiskt för oss spelare men än viktigare är att det är ett statement som ger en inriktning på det sanna värdet av kvinnlig golf.
Ändå, så länge USA:s inreserestriktioner för ovaccinerade gäller, är det fortfarande inte ett alternativ för mig att spela LPGA-tävlingar i USA. Detta är det enda skälet till att jag inte spelar CME.”
”Jag förstår att vissa människor vill veta varför jag inte spelar i USA. Jag respekterar det. Det enkla skälet är att jag inte är vaccinerad. När det gäller varför, så ber jag om att få samma respekt tillbaka. Det är något jag vill hålla internt inom familjen och mitt team.
Det jag kan säga är att det i nuläget endast finns två scenarion som gör det möjligt för mig att spela tävlingar i USA – antingen genom att få en medicinsk lättnad eller att USA lättar på restriktionerna.”

CME Group Tour Championship spelas 17–20 november på Tiburon GC i Naples Florida. Den totala prissumman är sju miljoner dollar.
Försvarande mästare är sydkoreanskan Jin Young Ko.

Linn Grant spelar tourfinalen på Ladies European Tour Andalucia Open de Espana, 24–27 november.
Grant leder tourrankingen före Maja Stark. På tredje plats ligger Johanna Gustavsson.

LÄS OCKSÅ: Linn Grant nominerad till Idrottsgalan


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-11-14
NyheterTournyttCovid-19Linn GrantLPGA TourNyheterTournytt
Rulla till toppen