Stephen Gallacher och Kiradech Aphibarnrat är två av många stora namn som nu tvingas kvala. Bilder: Getty Images

Kvalskolan

Välkända namn som nu får slåss för sina kort

Sexton svenskar i finalkvalet. De 25 bästa plus delningar får spelrättigheter på DP World Tour nästa säsong.

Text: Bo Hansson • 2022-11-10 Uppdaterad 2022-11-10

På fredagen börjar Europatourgolfens mandomsprov. Finalkvalet till DP World Tour spelas 11–16 november på Infinitum i Spanien, en timmes bilresa väster om Barcelona, och det är mycket som står på spel för de 156 spelarna.
De 25 bästa, plus delningar på 25:e plats, får ett kort till nästa års DP World Tour.
För att komma dit gäller det att ta sig igenom 108 hål under sex dagar med kvalgräns efter 72 hål (70 bästa plus delningar).
De som klarar kvalgränsen men missar topp 25 får begränsade spelrättigheter.

Sexton svenska spelare peggar upp på Infinitum.
Joel Sjöholm, Joakim Wikström, Henric Sturehed, Jens Fahrbring, Jarmo Sandelin, Jesper Kennegård, Mikael Lundberg, Anton Karlsson, Niklas Lemke, Martin Eriksson, Jesper Sandborg, Tobias Edén och Philip Mattsson (var förste reserv) tog sig vidare från steg 2.
Oscar Lengdén och Simon Forsström kommer in från Challengetourfinalen, Kristoffer Broberg från DP World Tour.

Och det är många välkända, rutinerade namn att tampas med. Meriterade namn som funnits med på touren länge men nu alltså måste gräva djupt för att återta sina kort.
Här är några av dem.

Kiradech Aphibarnrat. Thailändaren har fyra vinster på DP World Tour. Kom tillbaka i år från spel på PGA Tour.

Stephen Gallacher. 48 år. Fyrfaldig tourvinnare och Ryder Cup-spelare (2014). Har spelat 624 tävlingar på DP World Tour.

Alvaro Quiros. Långtslående spanjor med sju toursegrar (även om det var fem år sedan sist). 356 starter på DPWT.

Oliver Fisher. Mannen som gjorde den första 59-rundan på DPWT. Har inte haft något lysande år, engelsmannen har bara klarat tre kvalgränser på 24 starter men vet ju hur man går lågt. 449 starter på DP World Tour.

David Howell. 47-åringen har väl sett sina bästa dagar men har rutin i överflöd. Gjorde nyligen sin 707:e start på DP World Tour. Har fem tourvinster och Ryder Cup-spel i bagen.

Renato Paratore. En av tourens snabbaste spelare. Italienaren vann Nordea Masters på Barsebäck 2017 och tog ytterligare en tourseger 2022 (British Masters). Hamnade på plats 118 på rankingen, precis utanför de 117 som fick behålla kortet i år.

På Infinitum finns också Chris Wood, Francesco Laporta, Mike Lorenzo-Vera, Lucas Bjerregaard och Tom Lewis för att nämna ytterligare några som tvingas gå ner med hopp om att kunna vända upp igen.

Sex dagar i rad, kanske har man råd med en lite sämre runda men det gäller att hänga med från start. Konkurrensen är stor, stresspåslaget högt och kvalgränsen ett måste.
DP World Tour 2023 börjar redan om ett par veckor med tre tävlingar i Sydafrika. Den första, Joburg Open, spelas 24–27 november. De två fförsta veckorna spelas samtidigt två tävlingar i Australien.

Veckans ledartavlor


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-11-10
TournyttDP World TourInfinitumKvalskolanTournytt
Rulla till toppen