Joakim Lagergren slår ut på Valderramas sista hål den sista dagen av Andalucia Masters. Lagergen slutade tvåa i tävlingen. Bild: Getty Images

DP World Tour

Sverige steget efter på årets DP World Tour

Spanien, England och Skottland har haft en stark säsong.

Text: Bo Hansson • 2022-11-07 Uppdaterad 2022-11-07

Två slutspelstävlingar återstår av säsongen 2022 på DP World Tour.
De 60 bästa på rankingen får spela Nedbank Challenge i Sydafrika den veckan. Till finalen i Dubai kvalar de 50 bästa in.
Men vilket land har varit bäst på touren under året – när det gäller vinster. 41 av 43 tävlingar (vi räknar inte in 36-hålstävlingen JP McManus Pro Am även om den står med på schemat) har spelats, inklusive de fyra majortävlingarna plus WGC Match Play, Barbasol Championship och Barracuda Championship som ingått både på DPWT och PGA Tour.
Med de tävlingarna inräknade är USA bästa nation med sju segrar.
Scottie Scheffler, som gick fram som en maskin under första delen av året, vann WGC Matchplay och The Masters. Övriga fem amerikanska vinnare är Justin Thomas (US Open), Xander Schauffele (Scottish Open), Trey Mullinax (Barbasol), Chez Reavie (Barracuda) och Sean Crocker (Hero Open).

Utöver Scheffler är det tre spelare som tagit två titlar på årets DP World Tour. Spanjoren Pablo Larrazabál, nyzeeländaren Ryan Fox (som även fått ihop tre andraplatser och en tredjeplats) och sydafrikanen Thriston Lawrence.
Spanien är, tillsammans med England, delad tvåa på totalt fem toursegrar .
Danmark har två vinster (Nicolai Höjgaard och Thorbjörn Olesen), Norge har en (Viktor Hovland) och Finland en (Kalle Samooja).
Sverige har också en vinst.
Linn Grant vann Scandinavian Mixed i Halmstad på ett imponerande sätt. Hon var 24 under par totalt och nio slag före tvåorna Henrik Stenson och Marc Warren.

Totalt sett, ur ett europeiskt perspektiv och med fokus på vinster, har England, Skottland och Spanien varit starka på årets DP World Tour. Stora golfnationer alla tre men de har också levererat.
Danmark har många unga spelare som har slagit igenom eller är på väg att göra det. Sydafrika och Tyskland har växt under året.
Sverige har haft det lite motigare. Pricken över i:et har saknats. Förvisso blev det en svensk vinst – men den togs av en dam.

Antal segrar på årets DP World Tour (41 spelade tävlingar):
7 vinster: USA
5: Spanien, England
4: Skottland
3: Sydafrika
2: Danmark, Nya Zeeland, Kina, Tyskland
1: Sverige, Belgien, Norge, Frankrike, Finland, Polen, Australien, Irland, ItalienTittar man på de spelare som tog sig in topp 60 på rankingen så fördelas nationerna så här:
11 spelare: England.
6: Spanien.
5: Skottland.
4: Frankrike, Tyskland
3: Sverige (Alex Norén, Joakim Lagergren, Sebastian Söderberg), Sydafrika, USA
2: Australien, Finland, Kina, Belgien, Irland, Danmark, Italien.
1: Malaysia, Paraguay, Indien, Nordirland, Nya Zeeland, Norge, Polen.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-11-07
TournyttDP World TourSverigeTournytt
Rulla till toppen