Det börjar peka åt rätt håll för Kiradech Aphibarnrat. Bild: Getty Images

DP World Tour

Aphibarnrat: ”Sämsta beslutet i min karriär”

Satsade på PGA Tour under fem år. Tappade lusten och spelet. Nära lägga av.

Text: Bo Hansson • 2022-10-19 Uppdaterad 2022-10-19

Det är en hel del spelare som försökt sig på omställningen från DP World Tour till PGA Tour och inte trivts eller lyckats. En av dem är thailändaren Kiradech Aphibarnrat som nu är tillbaka på DP World Tour.
Den 33-årige thailändaren Kiradech Aphibarnrat blev proffs 2008 och har sedan dess, bland annat,vunnit tre gånger på Asian Tour och fyra gånger på DP Wolrd Tour (den seanste 2018).
För fem år sedan bestämde han sig för att satsa på PGA Tour. Ett beslut som han nästan ångrar i dag.
På DP World Tours sajt är det Aphibarnrat som står för veckans spelarblogg.
Han skriver:
”Ibland ångrar jag att jag gick över nästan full tid till PGA Tour. Jag flyttade till USA för fem år sedan och det är tufft att bo någonstans där du inte känner dig bekväm och saker inte flyter. /…/ Jag funderade på att ge upp. Jag pratade med min familj och min pappa sa ’fungerar det inte, om du känner dig obekväm, varför håller du fortfarande på?’.”

Det var, som sagt, nära att Kiradech Aphibarnrat åkte hem till Thailand och la klubborna på hyllan. I stället återvände han till DP World Tour.
”Jag tappade mitt självförtroende och kände mig inte bekväm på golfbanan. Men så fort jag kom hit ändrade sig allting. Min inställning, mina känslor, allt. /…/ Spelarna på DP World Tour är väldigt vänliga och jag känner mig mer bekväm på här. Det är rätt ensamt på PGA Tour, spelarna är lite mer på sin egen kant. Det är det jag gillar här, jag har fler vänner och det känns som hemma. Folk frågar hur det går och oavsett om du spelar bra eller dåligt kan du prata om dina ronder och förklara vad som händer. Det är en annan värld och jag tror att mitt spel dessutom passar bättre på DP World Tour.”

En annan faktor som påverkade Aphibarnrat negativt var pandemin. När den bröt ut 2020 spelade han The Players i Florida , tävlingen avbröts och Aphibarnbrat beslöt sig för att flyga hem till Thailand.
”Det var sämsta beslutet jag har fattat i min karriär”, skriver han.
Eftersom de thailändska gränserna stängdes gick det inte att resa vare sig ut eller in på under åtta månader. Dessutom var alla golfbanor i landet stängda i sex månader.
Kiradech Aphibarnrat kunde inte spela över huvud taget under den tiden och hade sedan problem att hitta tillbaka.
Det har han gjort nu.

Kiradech Aphibarnrat gick in i 2019 rankad 37:a i världen. I dag är han 313 på den listan och har lite jobb att göra om han ska fixa sitt kort till nästa säsong på DP World Tour.
Säsongen har bestått av många missade kvalgränser men i Madrid förrförra veckan hittade han något och slutade åtta.
Thailändaren är 161 på DPWT-rankingen, 117 får ett kort.
Den veckan peggar han upp i Mallorca Golf Open tillsammans med Jamie Donaldson och Chris Wood.

Läs hela bloggen här.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-10-19
TournyttDP World TourKiradech AphibarnratPGA TourTournytt
Rulla till toppen