Linn Grant vann titeln Rookie of the Year med stor marginal // Foto: Getty Images

LET

Linn Grant ”Rookie of the Year” på Ladies European Tour

Var i en klass för sig och vann före spanjorska.

Text: Martin Strömberg • 2022-10-17 Uppdaterad 2023-03-01

Ingen golfintresserad människa har väl missat Linn Grants framfart under 2022?

23-åringen har under sin första ”riktiga” säsong som professionell samlat på sig fyra segrar på Ladies European Tour, varav två på hemmaplan i Sverige, och dessutom ytterligare två segrar på Sunshine Tour. Grant har dessutom åtta topp tio-placeringar vid sidan av segrarna.

Den mest anmärkningsvärda segern kom på Halmstad GK i Scandinavian Mixed då Grant var totalt överlägsen i ett fält bestående av hälften LET-spelare och hälften DP World Tour-spelare, och vann till slut med nio slag på 24 under par.

– Jag har verkligen haft en rolig säsong som rookie, att lära känna alla andra spelare och naturligtvis att få vinna fyra titlar. Det var speciellt att vinna två gånger i Sverige framför vänner och familj, säger Grant i ett pressmeddelande.

Idag meddelade Ladies European Tour att Linn Grant vunnit titeln ”Rookie of the Year” och hon blir den åttonde svenska spelaren att vinna den titeln. Grant samlade in 3,394.91 och är så långt före tvåan, Ana Pelaez Trivino från Spanien, att segern redan är klar med tre tävlingar kvar av säsongen.

– Det är trevligt att vinna titeln som årets rookie och att följa i fotspåren på så många stora namn som vunnit den titeln före mig. Jag ser fram mot att avsluta säsongen i Spanien senare och att kämpa om segern i Race to Costa del Sol med Maja Stark.

Grant kan bli den blott femte rookien genom tiderna att vinna även Order of Merit. De tidigare som lyckats är Dame Laura Davies, Carlota Ciganda, Esther Henseleit och Atthaya Thitikul.

Här är alla svenska spelare som vunnit ”Rookie of the Year” på Ladies European Tour:

1989 — Helen Alfredsson

1993 — Annika Sorenstam

1997 — Anna Berg

2007 — Louise Stahle

2009 — Anna Nordqvist

2011 — Caroline Hedwall

2018 — Julia Engstrom


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-10-17
TournyttLadies European TourLinn GrantMaja StarkRookie of the YearTournytt
Rulla till toppen