Mikael Lindberg (t h) är redan klar för DP World Tour. Här gratuleras han till segern i Indoor Golf Challenge av Christopher Feldborg-Nielsen – som också har chans att spela till sig ett DPWT-kort. Bild: Getty Images

Challenge Tour

Sista rycket i jakten på ett DPWT-kort

Två svenskar på årets Challenge Tour är klara för DP World Tour nästa år. Det kan bli fler – men då krävs några bra avslutningsveckor.

Text: Bo Hansson • 2022-10-06 Uppdaterad 2022-10-06

Challenge Tour går in i sista kurvan. Tre tävlingar återstår. Denna och nästa vecka är touren i England, sedan är det dags för tourfinalen på Alcanada på Mallorca.
De tjugo bästa på rankingen, Road to Mallorca, får ett kort till DP World Tour nästa år.
Vi kan redan konstatera att två svenska spelare kommer att ta klivet upp.
Jens Dantorp, 116 714 poäng, ligger femma totalt och har varit klar länge. När han vann Challenge de Espana i maj tog han klivet upp till sjätte plats på rankingen och har sedan dess inte legat lägre än så.
Mikael Lindberg, 123 324 poäng, säkrade sitt kort i och med segern i Indoor Group Challenge på Allerum i augusti. Den gav en skjuts upp till elfte plats på rankingen. AIK:aren Lindberg har sedan dess blivit tvåa och sexa och avancerat upp till andra plats på Road to Mallorca.
Lindberg är 8 523 poäng efter ledande tysken Alexander Knappe och kan med en bra avslutning vinna hela touren. Den möjligheten har även Jens Dantorp.
Fler svenskar har möjlighet att spela in sig bland de tjugo som får kortet. Just nu är det tysken Marc Hammer som håller tjugondeplatsen. Han står på 77 566 poäng.
Först och främst gäller det att vara topp 45 inför sista tävlingen. Det är nämligen de som får spela tourfinalen på Mallorca.
Tourfinalen ger dubbelt så många poäng som en normal tävling under säsongen. Där kan rankingen svänga rejält.
För plats 45 kommer det sannolikt att krävas någonstans uppåt 55 000 poäng. Kanske mer.

Inför veckans tävling är Oscar Lengdén på plats 27 med 63 238 poäng. Han är därmed klar för tourfinalen.
Närmaste svenskar bakom honom är Christopher Feldborg Nielsen (46:a, 47 193 p), Joel Sjöholm (49:a, 45 567 p), Simon Forsström (53:a, 41 900 p) och Robin Petersson (55:a, 40 210 p).
Problemet är att det krävs topplaceringar för att spela hem poäng som gör ordentlig skillnad. Den som slutar runt 20-strecket får bara runt 2 500 poäng. Och då är det samtidigt nitton spelare som kammar hem fler poäng
När Joel Sjöholm vann Hopps de Provence i söndags fick han 40 000 euro (och lika många poäng). En femteplats gav 12 500 poäng.
Feldborg Nielsen och Sjöholm behöver sannolikt varsin topp fem-placering de närmaste veckorna (eller motsvarande poäng på två tävlingar). Forsström och Peterson mer än så.
Först, ta sig till finalen.
Väl där kan en bra vecka förändra hela karriären.

Rankingen – Road to Mallorca

Här hittar du veckans ledartavlor


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-10-06
TournyttChallenge TourChristopher Feldborg NielsenDP World TourJens DantorpJoel SjöholmMikael LindbergOscar Lengdén
Scroll to Top