Alexander Norén har inlett jakten på en plats i nästa års Ryder Cup bra och är just nu strax utanför de sex direktplatserna // Foto: Getty Images

Norén närmar sig toppen på Ryder Cup-listan

Tog ett rejält skutt uppåt i jakten på en plats nästa år.

Text: Martin Strömberg • 2022-10-04 Uppdaterad 2022-10-04

Med fyra tävlingar spelade sedan uttagningen mot Ryder Cup i Rom 2023 började räknas, är det fortsatt mycket brittiskt i topp i ett tidigt skede av processen. Shane Lowry vann första tävlingen, BMW PGA Championship, på Wentworth utanför London och irländaren toppar fortfarande både listan över europapoäng och världsrankingpoäng. Nordirländaren Rory McIlroy är lika klar tvåa på båda listorna medan skotten Robert MacIntyre innehar tredjeplatsen.

När det gäller världsrankinglistan är sedan engelsmannen Danny Willett fyra och första man som i dagsläget skulle tas ut därifrån, medan italienaren Guido Migliozzi, som vann Open de France är femma och österrikaren Sepp Straka som slutade tvåa på PGA Tour och Sanderson Farms förra veckan, är sexa. Bästa svensk just nu är Alex Norén, som delade andraplatsen i Alfred Dunhill Links, vilket gav bra effekt på båda listorna, liksom på världsrankingen, där Norén nu återigen är topp 50.

Norén är nia på europalistan i Ryder Cup-uttagningen med 303,5 poäng och åtta på världsrankinglistan med 17,53 poäng, bara drygt fyra poäng bakom Straka. Norén skuggas där av unga dansken Rasmus Højgaard, som många ser som en given Ryder Cup-spelare framöver. Samma sak gäller för norske Viktor Hovland men norrmannen har inte övertygat lika stort i år som under fjolåret. Hovland är i dagsläget på plats 14 på europalistan och plats 17 på världsrankinglistan.

Norén har sedan tidigare varit med i Ryder Cup vid ett tillfälle, i Frankrike 2018, där han spelade tre matcher och tog två poäng. Norén vann bland annat den avslutande singelmatchen mot Bryson DeChambeau med ett hål efter att ha rullat i en lång putt på sista hålet.

Norén tog sig direkt efter andraplatsen i Skottland i söndags tillbaks över Atlanten och spelar den här veckans Shriners Children´s Open på TPC Summerlin i Las Vegas på PGA Tour.

Mycket kommer dock naturligtvis att hinna förändras på listorna innan det är dags för matchen som inleds den 29 september nästa år.

Så här ser topp tio ut på de båda listorna för det europeiska laget just nu:


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-10-04
TournyttAlexander NorénRasmus HøjgaardRobert MacIntyreRory McIlroyRyder Cup 2023Shane LowryTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen