Cameron Smith på rangen inför LIV Golf-tävlingen i Boston. Bild: Getty Images

LIV Golf

Smith: ”Orättvist att vi inte får rankingpoäng”

Världstvåan har fått mycket kritik för att han hoppar över till LIV Golf, men ångrar ingenting.

Text: Bo Steffensen • 2022-09-01 Uppdaterad 2022-09-01

Cameron Smith, världstvåan, spelar sin första tävling på LIV Golf Invitational Series denna veckan. I Boston.
Smith är det största namnet som hoppat av PGA Tour för saudifinansierade LIV Golf, med Greg Norman vid rodret. Enligt uppgift i amerikansk media fick Cameron Smith 100 miljoner dollar (drygt en miljard kronor) för att ta steget över till LIV Golf.
Smith har vunnit både The Players och The Open i år och har avancerat till andraplats på världsrankingen.
Men i och med övergången till LIV kan han falla neråt rätt snabbt på den listan. Spel på LIV, vars tävlingar spelas över 54 hål utan kvalgräns med 48 man i startfältet, genererar inga världsrankingpoäng.
– Det är egentligen en skam att vi inte får världsrankingpoäng här. Att ha 48 av de bästa spelarna i världen på plats och inte få världsrankingpoäng är kanske lite orättvist. Det är fortfarande superkonkurrens här. Jag tycker det är orättvis, sa Cameron Smith till amerikansk media inför tävlingen som startar på fredag.

Det finns 14 kriterier för att en tävling ska räknas in på världsrankingen (OWGR, Official World Golf Ranking).
Kriterier som LIV Golf Series inte klarar. Som, exempelvis, att det ska finnas en kvalgräns efter 36 hål startfältet ska bestå av minst 75 spelare.
LIV Golf har lämnat in en ansökan till OWGR:s styrelse – som består av representanter för PGA Tour, DP World Tour, USGA, R&A, PGA of America och Augusta National – som just nu är under behandling.
Cameron Smith har fått en hel del kritik för sitt val att byta tour. Niofaldige majorvinnaren Gary Player tycker att Smith slänger bort sin karriär och sina möjligheter att växa ut till en superstjärna.
Cameron Smith är medveten om kritiken men han ångrar sig inte. När han slår ut på fredag får han inte längre spela på PGA Tour.
– Det här är ett nytt kapitel i mitt liv. Jag tror det här är golfens framtid. Jag älskar hur det är här. Det är lite mer tillbakalutat på rangen. Det spelas musik. Det gillar jag. Jag spelar med musik på hemma och, ja, jag kan inte vänta på att få vara en del av detta, säger han.

Cameron Smith är den ende spelaren på topp 10 som gått över till LIV Golf. Här är världsrankingen, vecka 35:


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-09-01
TournyttBostonCameron SmithLIV Golf Invitational SeriesTournyttVärldsrankingpoäng
Rulla till toppen