Ian Poulter och Lee Westwood finns med i startlistan till BMW Championship nästa vecka. BIld: Getty Images

DPWT/LIV

Fritt fram för LIV-spelare på DP World Tour

Frågan ska avgöras i skiljedomstol – om fem månader. Arton LIV-spelare peggar upp i flaggskeppstävlingen BMW Championship.

Text: Bo Steffensen • 2022-08-31 Uppdaterad 2023-03-01

Stämningen är infekterad mellan LIV Golf Series och PGA Tour/DP World Tour.
PGA-tourspelare som gått över till LIV – som Dustin Johnson, Bryson DeChambeau och, senast, världstvåan Cameron Smith – stängs av från spel på PGA Tour. Det gäller inte, ännu, för spelare på DP World Tour.
Hur det ska bli med den saken bestäms i början av februari. En fem dagar lång förhandling i skiljedomstol (Sports Resolution UK) ska avgöra om spelare som Ian Poulter, Lee Westwood, Sergio Garcia, Graeme McDowell och Justin Harding kan fortsätta spela på DP World Tour trots att de även spelar på LIV Golf Series, skriver The Guardian.

Poulter klagat på sämre behandling


Förra månaden bestämde en skiljedomare att sanktionerna från DP World Tour (avstängning plus 100 000 pund i böter) skulle sättas på paus. Ian Poulter, Justin Harding, Branden Grace och Adrian Otaegui var frontfigurer för den stämningen. De kom ut med ett interimistiskt uppskov och kunde spela i Genesis Scottish Open.
Ian Poulter har sedan dess klagat på att touren behandlar honom sämre, bland annat menade han att man avsiktligt inte visade tv-bilder av hans slag under D+D Czech Masters nyligen.
Nu tar det alltså fem månader till ärendet avgörs. Vilket innebär att det, fram till dess, är fritt fram för spel.
Det öppnar dörren för att LIV-avhopparna kan spela tourfinalen DP World Tour Championship i Dubai, förutsatt att de kvalar in dit, och de pengastinna tävlingarna i Dubai och Abu Dhabi i början av nästa säsong.

Nästa vecka väntas arton LIV-spelare pegga upp i DP World Tours flaggskeppstävling BMW Championship på Wentworth (Henrik Stenson är inte en av dem). Många tar sig in via världsrankingen.
Ingen av dem kommer dock att få spela i pro am-tävlingen eller finnas med i tv-sändningarnas så kallade featured groups, enligt The Guardian.
– Det blir nästan lite jobbigt att träffa dem där, sa Rory McIlroy, som varit kritisk mot LIV Golf, förra veckan.
I och med BMW Championship börjar också kvalificeringsperioden till nästa års Ryder Cup vilket innebär att LIV-avhopparna kan spela in poäng och gå mot en eventuell plats i laget.
Kanske därför kaptenen Luke Donald vill ha sex wild cards?


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-08-31
TournyttBMW ChampionshipDP World TourIan PoulterLee WestwoodLIV Golf Invitational SeriesPGA Tour
Rulla till toppen