Inbjudande. Klart för CT-spel på Öster by Stenson. BIld: DP World Tour

Challengetouren

Svenska CT-tävlingen ger en halv miljon till välgörenhet

Denna veckan spelas det Challengetourgolf på Österåkers GK i Åkersberga. För andra året i rad.

Text: Bo Steffensen • 2022-08-17 Uppdaterad 2022-08-18

Challengetouren har kommit till Sverige.
På Österåkers GK i Åkersberga är det full aktivitet inför Dormy Open som spelas torsdag till söndag på Öster by Stenson, den av klubbens två banor som gjordes om av Christian Lundin och Henrik Stenson till säsongen 2019.
Klubben har tidigare arrangerat tävlingar på damernas Europatour och 2010 gick lag-EM på klubben. Dessutom arrangerade Österåker Dormy Open även förra året. Då gick tävlingen i maj och fransmannen Félix Mory vann efter särspel mot Björn Hellgren.
Vanan att stå värd för en internationell tävling finns alltså men det kräver ändå mycket arbete och förberedelser. Inte minst med banan.
– Det är roligt på många sätt att arrangera en stor tävling, att få se att det går att göra detta är stort och viktigt i den satsning vi gör. Banan är absolut nyckeln och hjärtat i allting men det gäller ju att få allt runt omkring att fungera också. Den klubbkänsla som det skapade förra året, med alla funktionärerna vi hade, betyder också väldigt mycket, säger Anna Fahlén, operativt ansvarig på klubben.

Pengar till välgörenhet

I måndags var det kval, fem platser stod på spel, i tisdags inspel och under onsdagen är det, som brukligt, pro am och efter det en auktion. Torsdag till söndag är det tävling. Sedan åker tourproffsen vidare till Indoor Golf Group Challenge på skånska Allerum. Sveriges andra tävling på CT- schemat.
En stor del av de pengar som Dormy Open får in från sponsorer och annat är öronmärkt till välgörenhet. Tävlingen räknar med att kunna skänka runt en halv miljon till Barncancerfonden.
– Vi har väldigt många sponsorer som vill vara med. Pro amen är överbokad. Vi har auktion efteråt. Det är allt från entrén, allt från auktionen och sedan har varje företag lagt 10 000 kronor. Det kommer förhoppningsvis bli upp mot en halv miljon till Barncancerfonden, säger Anna Fahlén.
– Vi har sedan länge ett bra och givande samarbete med Barncancerfonden och har årligen flera initiativ som syftar till att dra in pengar till den viktiga kampen mot barncancer. Att nu kunna ta det ett steg vidare genom vår tävling Dormy Open känns jättekul, säger Mats Hedlund, delägare och en av Dormys två grundare.
Entrén till tävlingen är gratis för klubbmedlemmar och Dormymedlemmar, där 1200 redan registrerat att de kommer. Övriga får lägga en liten slant – som går oavkortat till välgörenhetskassan.

Många som får chansen

Ett land som arrangerar en Challengetourtävling får 50 friplatser. Dessa kan användas i den egna tävlingen men också ge unga svenska spelare chansen att komma utomlands och spela på CT-nivå.
På Österåker är det 39 svenska spelare i startlistan. Bland dem finns, exempelvis, hemmaklubbens Anton Wilbertsson, Olle Ryberg och Rasmus Collin som får chansen att testa en lite högre nivå än vanligt.
Rankingtvåan Jens Dantorp, som i princip redan är klar för spel på DP World Tour nästa säsong (de tjugo bästa får kortet), kommer dock inte. Han har valt att spela D+D Czech Masters på DP World Tour i stället.
Spelarna åker från bana till bana och det gäller att hand om dem på ett bra sätt för att ”sticka ut”. En bra bana är naturligtvis det viktigaste, och den har fått beröm av spelarna, men detaljer som att det finns dricka och frukt, gratis kaffe i players lounch, bra bollar och grästee på rangen måste också funka.
Det kräver många frivilliga som hjälper till.
– Vi är en organisation med ungefär 80 ideella och 70 personal som jobbar i år. Om vädret blir bra så kommer vi att ha det mesta under kontroll och då kommer jag att kunna se lite golf, men just nu ser väderprognosen ut som att det ska bli ganska mycket regn och då kommer vi att ha mycket att göra, säger Anna Fahlén.

DP World Tour nästa?

Man skulle kunna tänka sig att nästa steg för Österåker är att arrangera en tävling på DP World Tour. En högre nivå med en annan prislapp.
Klubbchefen Andreas Ljunggren är inte främmande för tanken.
– ­Det skulle man ju vilja. Med rätt förutsättningar skulle det vara fantastiskt. Nu går vi in och ska bygga om även Västerled till hösten och med tanke på allt som händer i världen ska vi vara kloka med det vi gör. Men när vi är färdiga med Västerled så skulle det ju vara fantastiskt att avsluta hela den här utvecklingsfasen med båda banorna med att ha en stor proffstävling, säger han.
Jo, hade ju varit något. Varför inte Scandinavian Mixed?

LEDARTAVLA, DORMY OPEN


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-08-17
TournyttChallengetourenDormy OpenÖster by StensonÖsteråkers GKTournytt
Rulla till toppen