Scottie Scheffler på presskonferensen innan första slutspelstävlingen. Bild: Getty Images

PGA Tour

Schefflers 130 miljoner är tourrekord för en säsong

Pengarna har flödat in för världsettan i år. Och mer kan det bli. Han leder Fedex Cup-rankingen inför den första slutspelstävlingen.

Text: Bo Steffensen • 2022-08-11 Uppdaterad 2022-08-11

I dag, torsdag, börjar Fedex Cup-slutspelet på PGA Tour. De 125 bästa på säsongsrankingen är kvalificerade till den första av tre slutspelstävlingar, Fedex St Jude Championship i Memphis (men tre spelare får inte delta och Hideki Matsuyama har dragit sig ur på grund av skada).
Tävlingen har en total prispott på 15 miljoner dollar.
De 70  högst rankade efter denna veckan får spela BMW Championship (18–21 augusti). Därifrån går de 30 bästa på rankingen vidare till tourfinalen i Atlanta (25­–28 aug).
Alex Norén (plats 59, 681 poäng) är ende svensk som spelar i Memphis. Med en bra tävling har han goda chanser att ta sig vidare till nästa vecka.

Världsettan Scottie Scheffler har haft en makalös säsong. Så leder han också Fedex Cup. Scheffler står på 3 556  poäng. Tvåan Cameron Smith (2 335) är drygt 1 200 poäng efter. Närmast bakom honom finns trean Sam Burns (2 275), Xander Schauffele (2 153), Patrick Cantlay (2 108) och sexan Rory McIlroy.
Scottie Scheffler har vunnit på touren fyra gånger, inklusive Masters, den här säsongen och spelat in 13 176 910 dollar (cirka 131 miljoner kronor). Det är den högsta inspelade summan under en grundsäsong i PGA Tours historia.
Dessutom fick Scheffler fyra miljoner dollar i bonus (cirka 40 miljoner kronor) för att han toppade Fedex Cup-rankingen efter grundsäsongens 44 tävlingar och en miljon dollar (tio miljoner kronor) för sin vinst i Aon Risk Reward Challenge (bästa två scorerna på ett utvalt hål per tävling under säsongen räknas).
Skulle han nu ta hem hela Fedex Cup kan han dra in ytterligare 18 miljoner dollar (cirka 180 miljoner kronor) i bonuspengar. Plus prispengarna i respektive slutspelstävling.

LÄS MER: De tre får inte spela slutspelet, domare dömde i PGA Tours favör.
LÄS MER: Stora namn som tappar sina kort


Scheffler leder rankingen stort men i slutspelet belönas en vinst med 2 000 poäng så avståndet kan krympa fort.
– Det känns om att jag lett ganska länge. Jag har haft en stor ledning och jag är runt 1 200 poäng upp och jag tänker att en vinst för några av de närmaste killarna kan hjälpa dem att passera mig om jag inte spelar så bra. Men jag har fortfarande en ganska hyfsad ledning även om poängen räknas upp. Nu i slutspelet, så om jag fortsätter att spela bra golf borde jag leda när vi kommer till finalen på East Lake, säger Scottie Scheffler.
Han gör sitt tredje slutspel och har varit i slutspel i de två tidigare. 2020 blev han femma totalt, förra säsongen slutade han 22:a.
I år är han mannen att jaga.

Intressanta starttider, svensk tid:
14.37: Alex Norèn, Taylor Pendrith och Alex Smalley.
14.48: Viktor Hovland, Joaquin Niemann och J T Poston.
15.21: Scottie Scheffler, Cameron Smith och Sam Burns.
20.06: Xander Schauffele, Patrick Cantlay och Rory McIlroy.

TV-tider

Fedex Cup-rankingen

Ledartavla, Fedex St Jude Championship


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-08-11
TournyttAlex NorénFedex CupFedex St Jude ChampionshipPGA TourScottie SchefflerTournytt
Rulla till toppen