Henrik Stenson gjorde sitt första mediala framträdande sedan han fråntagits kaptensuppdraget i Ryder Cup. Foto: Getty Images

LIV Golf

Stenson: ”Känner inte att jag gav upp”

Henrik Stenson mötte media och gav sin bild av hur han blev av med Ryder Cup-uppdraget.

Text: Eric Franzén • 2022-07-28 Uppdaterad 2022-07-28


En dryg vecka efter beskedet om att Henrik Stenson ansluter till LIV Golf gjorde svensken sitt första officiella mediala framträdande under presskonferensen inför tävlingen i New Jersey. På podiet återfanns samtliga medlemmar i Majesticks GC, alltså Sam Horsfield, Ian Poulter, Henrik Stenson och kapten Lee Westwood.

Efter att LIV Golfs moderator genomfört ett kortare inledande samtal med spelarna var det fritt att ställa frågor till dem. Tio av dessa riktades direkt till Henrik Stenson, varav merparten givetvis handlade om att han fråntogs rollen som kapten för det europeiska Ryder Cup-laget. 
– Jag känner inte att jag gav upp (rollen som kapten). Jag gjorde allt i min makt för att kunna fullfölja mina åtaganden som kapten och fick bra hjälp från LIV för att kunna göra detta. Och ändå fattades beslutet om att jag skulle plockas bort, säger Henrik Stenson.

Signerade du ett kontrakt med Ryder Cup när du tog rollen som stipulerade att du inte kunde ansluta till en konkurrerande tour?
– Kontraktet mellan kaptenen och Ryder Cup Europa är uppenbart ett privat avtal, och jag kommer inte att gå in i detalj på vad som finns i detta kontrakt.

I ditt uttalande säger du att du accepterar det som hänt ”i nuläget”. Innebär detta att du till och med kan tänka dig att ta detta via den juridiska vägen eller liknande?
– Mitt uttalande, som du uppenbart har läst, säger att jag bara förväntar mig att bli behandlad rättvist framåt, beroende vad utgången av detta blir, och det återstår fortfarande att se vilka beslut som kommer att fattas och när vi väl blir informerade om vad som gäller för kvalificeringsprocessen, vicekaptener och allt det andra. Fram till denna punkt kommer vi bara invänta att European Tour och Ryder Cup ska uttala sig om detta.

Pratade du med den europeiska Ryder Cup-sidan innan du skrev på för LIV, och blev du då medveten om att du skulle bli av med kaptensrollen vid en övergång?
– Vi hade diskussioner och jag informerade dem om beslutet att spela i LIV’s tävlingar. Under en kort tidsperiod hade de en diskussion eller debatt om vad som skulle hända, och kort därefter blev jag informerad om deras beslut. Jag är självklart besviken över situationen. Men det är vad det är. Och nu får vi gå vidare från det.

Ditt uttalande om att gå över till LIV var inte helt oväntat väldigt långt. I vilken utsträckning var den finansiella sidan ett element i det hela, och var detta gissningsvis den huvudsakliga drivkraften?
– Jag har varit proffs sedan slutet av 1998 och de prissummor och prispengar som erbjuds, alltså den finansiella sidan, har alltid haft betydelse för hur schemat blir och var vi kommer att spela. Det har absolut varit en del av det hela, och det var heller inte annorlunda i detta fall.

Jag vet att du fortfarande är hoppfull om att få spela i Ryder Cup och inte är säker på hur det blir i framtiden. Men jag undrar om du ångrat dig eller fått någon känsla för hur ditt beslut påverkat sett till den osäkerhet som nu råder kring Ryder Cup och de diskussioner som blossat upp om evenemangets framtid?
– Jag tycker givetvis att det är synd att vi hamnat i denna situation, och jag hoppas bara att vi kan nå fram till en lösning för alla tourer och alla involverade snarast möjligt, och att vi alla kan samexistera på något sätt. Alla spelare älskar Ryder Cup och Presidents Cup. Det är bara synd att vi har hamnat i denna situation. Jag hoppas på en snabb lösning.

Stenson utvecklade även vad som lockar honom med formatet som tillämpas på LIV-touren.
– En av de stora fördelarna är att alla fyra i laget spelade ihop under gårdagens inspelsvarv. Det ger en annan dynamik och lagaspekten har en stor del i detta. Som Sam (Horsfield) påtalade, du spelar individuellt. Det är individuella tävlingar, men det handlar också om att försöka kämpa och prestera för laget. Även om du inte har din allra bästa vecka kan du ut och skjuta en bra rond under sista dagen, vilket verkligen kan hjälpa laget. Så det finns alltid något att spela för.

LIV Golf Invitational Bedminster inleds på fredag och spelas på Trump National GC i New Jersey.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Eric Franzén • 2022-07-28
TournyttHenrik StensonLIV Golf Invitational SeriesRyder CupTournytt
Rulla till toppen