LPGA-kommissionären Marcoux Samaan ser det som sin skyldighet att höra vad LIV Golf har att säga. Foto: Getty Images

LPGA-kommissionären öppnar för samtal med LIV Golf

Gör tvärtemot PGA och DP World Tour och ser det som sin skyldighet att lyssna till allt.

Text: Olof Åsgård • 2022-07-25 Uppdaterad 2022-07-25

LIV Golf har vänt upp och ner på herrarnas tourvärld. De penningstinna tävlingarna har lockat över elva majorvinnare, senast Henrik Stenson som på grund av övergången blev av med uppdraget som Ryder Cup-kapten för Europa.

PGA Tour och dess kommissionär Jay Monahan tillsammans med DP World Tour-chefen Keith Pelley har sedan första ryktena fram till nu inte velat ta i LIV Golf med tång. Spelarna får inte dispens att delta i LIV Golfs tävlingar och stängs av eller bötfälls (och blir av med Ryder Cup-uppdrag) ifall de gör det. 

Att LIV Golf, som finansieras av saudiarabiska statens investeringsfond PIF, skulle nöja sig med att bara röra om grytan i herrgolfen har aldrig varit fallet. Vd:n Greg Norman har under lång tid sagt att damgolfen kommer utforskas och med största sannolikhet kommer de ge sig in i den sfären också.
– Vi har öppna sinnen och jag har talat med alla ”Lexi Thompsons” i världen och haft diskussioner med dem. Det är bra konversationer som stärker oss och stärker dem, har Greg Norman tidigare sagt. 

LPGA-kommissionären Marcoux Samaan säger att hon skulle samtala med LIV om så blir fallet. Tvärtemot sina manliga motsvarigheter på herrsidan.
– Det är min skyldighet att undersöka alla möjligheter och se om de går hand i hand med vårt mål att stärka damgolf. Men det måste involvera spelare och sponsorer också. Det finns många faktorer att ta hänsyn till innan vi skulle göra affärer med LIV Golf. Att arbeta tillsammans är alltid bättre än en stukad organisation. LPGA har brutit barriärer länge och kommer förhoppningsvis fortsätta att göra det framöver, säger Samaan. 

Sedan tidigare är saudiska oljebolaget Aramco (även det statligt ägt) involverade i Ladies European Tour och sponsrar även spelare, däribland Anna Nordqvist.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-07-25
TournyttGreg NormanLIV Golf Invitational SeriesMollie Marcoux SamaanTournytt
Rulla till toppen