Cameron Smith vann The Open efter en fantastisk avslutningsrond på 64 slag // Foto: Getty Images

The Open

Drömrond gav Smith första majorsegern

Avslutade med 64 slag och tangerade Stensons rekord.

Text: Martin Strömberg • 2022-07-17 Uppdaterad 2022-07-17

Sista dagen av det 150:e The Open på Old Course i St Andrews blev exakt så dramatisk som man förväntat sig. Den här dagen var det tvärtom mot tredje dagen bollen med Rory McIlroy och Viktor Hovland som hade problem att få i birdies. Istället lade australiern Cameron Smith i överväxeln och med fem raka birdies från hål 10-14 tog han sig förbi McIlroy som haft ledningen fram till dess. Smith på 19 under hade sedan ett slags ledning under sluthålen och när han räddade ett fantastiskt par på det 17:e hålet efter att ha puttat upp tredjeslaget runt Road Hole Bunker och sedan rullat i parputten från fyra meter blev McIlroys uppgift ännu tuffare.

– Jag ville bara få upp den på green och få en parputt från fem, sex meter och att göra par där var viktigt.

McIlroy gav sig själv möjligheten att nå Smiths 19 under par då han slog upp en järnnia till sex meter från hål på det 17:e men puttarna ville inte rulla i för nordirländaren den här dagen. En besviken McIlroy slutade trea efter 70 slag sista ronden och 18 under par totalt. Norska Viktor Hovland fick inte spelet att stämma sista dagen och slutade delad fyra efter 74 slag sista ronden.

Cameron Smith slog upp en spoon kort om green på sista hålet och tvåputtade sedan utan problem för ännu en birdie och 64 slag sista ronden. I och med det tangerade han också Henrik Stensons rekord på 20 under par från Royal Troon 2016. Tvåa blev Cameron Young på 19 under par efter att ha rullat i en eagle på det 72:a hålet.

– Det känns overkligt. Jag vill tacka för allt stöd som jag fått under veckan, särskilt alla från Australien som varit här, ni fick mig att orka kämpa på, den här segern är till er, sa en rörd Smith under prisceremonin.

Cameron Smiths största merit innan segern idag var en seger i The Players tidigare i år. I majorsammanhang har Smith varit tvåa och trea i The Masters. Smith blev den första australiska segraren i The Open sedan Greg Norman 1993.

– Banan var exakt som en Open-bana ska vara, hård och snabb och svåra flaggplaceringar, sa Smith.

Texten uppdateras.

Slutställning

Senaste från The Open:


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-07-17
TournyttCameron SmithCameron YoungDP World TourOld Course St AndrewsPGA TourRory McIlroyThe OpenTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen