Stenson i problem på hål 17, Road Hole. Foto: Getty Images

The Open Championship

Stenson: ”Jag är definitivt ledig i helgen”

46-åringen behövde en bra rond och började bra men tappade mot slutet.

Text: Olof Åsgård • 2022-07-15 Uppdaterad 2022-07-15

Europas Ryder Cup-kapten Henrik Stenson gör sitt 17:e Open Championship. 
Det började dåligt med en 75-rond (+3) i torsdags och Stenson behövde en klart bättre score andra ronden.
Idag spelades The Old Course något mjukare på morgonen, även om ytorna fortfarande överlag är hårda. Det blev bättre spel på fredagen för Stenson men 46-åringen ser ut att missa kvalgränsen.

Stenson startade andra ronden bra och var fyra under par för dagen efter första nio och allt såg ut att gå vägen. Efter en lång rad med par så vände det snabbt och efter bogey på 16 och 17 befann sig Stenson på fel sida kvalgränsen.
Han kom till slut in på 70 slag, två under par för dagen och ett över par totalt. 

När Stenson var klar hade många inte ens påbörjat sina andravarv och majoriteten var fortfarande ute på banan.
Förra året på Royal St George’s drogs kvalgränsen på par och Stenson var även då ett över par efter två spelade varv. Och han tror inte att han kommer spela vidare i helgen denna gång heller.

– Jag är definitivt ledig i helgen. Det var klart svårare igår och det kommer bli en härlig eftermiddag för de som går ut nu. Vi hade lite regn tidigare idag och nu spricker det upp och verkar inte börja blåsa särskilt mycket, så gränsen kanske dras vid ett under par. Jag spelade väldigt bra första nio och hade flera chanser på sista nio men tog inte vara på dem. Sen är det ett par svåra hål mot slutet och jag lyckades verkligen visa det med bogey på båda. Besviken och inte vad vi ville. Man måste ha lite tur med bunkrarna här, jag hamnade i några trots ganska bra slag. Så länge det inte blåser särskilt mycket så kommer de finnas några som kan scora lågt här trots att vi spelat mot svåra flaggplaceringar, några som vi tidigare aldrig sett. När det är så här hårt i backen så försöker de såklart försvara banan med svåra flaggor, säger Stenson i mixade zonen efter ronden

Nu väntar lite träning på lördagsmorgonen och sedan golfutflykt med sonen Karl som ska få spela linksgolf för första gången.

Andre svensk i tävlingen, Alexander Björk slår ut i sista grupp klockan 17.16, svensk tid. Han är tre över par och behöver precis som Stenson spela klart bättre än under öppningsronden. 

Aktuell ledartavla


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste från The Open:


Text: Olof Åsgård • 2022-07-15
TournyttHenrik StensonOld Course St AndrewsThe OpenTournytt
Rulla till toppen