Här står vi och väntar. Foto: Getty Images

The Open Championship

Stenhård Old Course = Tyglad Bryson och monsterlånga rondtider

Första dagen av The Open bjöd på ronder över sex timmar.

Text: Olof Åsgård • 2022-07-15 Uppdaterad 2022-07-15

Sex timmar och tio minuter. Så länge var Tiger Woods, Matthew Fitzpatrick och Max Homa ute på första ronden i The Open Championship som spelas på en stenhård The Old Course i St Andrews. 
Det var inte så att just denna grupp spelade extremt långsamt, utan trebollen fick anpassa sig till fältets rådande tempo och behövde vänta på i stort sett varje slag. En stor anledning till detta är att banans spelytor är uttorkade och stenhårda, vilket gjorde att det helt plötsligt gick att nå en tredjedel av greenerna från tee (inte bara par 3-hålen). 
I många fall krävdes inte ens driver för att nå in på vissa par 4. Och det var inte bara Bryson DeChambeau och Rory McIlroy som använde spoon från tee och ändå rann över green. 

Det här leder till långa rondtider eftersom partiet bakom måste invänta att partiet framför är klara med inspel, närspel och puttning, medan det i vanliga fall handlar om att invänta tre inspel och fri fairway.
Arrangörerna försökte snabba på genom att vinka fram bakomvarande grupp innan spelarna började putta. Det hjälpte inte särskilt mycket i det stora hela eftersom det inte bara var på ett hål som det uppstod köbildning.
Samtidigt ligger hålen väldigt tajt på Old Course där spelarna ibland kan ta en linje mot andra hål för att få bättre vinklar in mot flaggorna. Det hela blir till ett myrornas krig och att rodda runt 156 spelare är ett konststycke i sig.

De riktigt stora problemen börjar så fort de första grupperna har vänt ute på landtungan och börjar röra sig upp mot klubbhuset igen. 
Dessa problem finns på Old Course hela tiden men blir mycket värre när banan är så hård som den är nu. 

Matthew Fitzpatrick tyckte det gick löjligt långsamt. Max Homa tyckte det var galet mycket väntande. Scottie Scheffler var förbluffad. Rory McIlroy var diplomatisk.
– Det är så det är här. Det sicksackas och det väntas på greener och på att greener ska tömmas. Med fulla fält de två första dagarna kan man inte förvänta sig något annat. Det kommer gå snabbare i helgen med tvåbollar. 

Den hårda banan gör även att den långtslående Bryson DeChambeau bänkar drivern. 
– Jag har försökt få drivern att spinna mer för att flyga högre och landa lite mjukare, men på en sådan här hård bana kan jag inte kontrollera bollen med den klubban. Jag hade kunnat slå fler drivar, men då riskerar jag att slå in i ruffen och därifrån är det svårt att ha kontroll på slagen in mot green. Det gäller att vara strategisk där ute, säger DeChambeau.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste från The Open:


Text: Olof Åsgård • 2022-07-15
TournyttBryson DeChambeauMatthew FitzpatrickOld Course St AndrewsRory McIlroyThe OpenTiger WoodsTournytt
Rulla till toppen