Svenske Mattias Kölborg ansvarar för att greenerna håller rätt fuktgrad under veckans The Open // Foto: Privat

The Open Championship

Mattias har drömjobbet på Old Course

Svensken vässar greenerna på Old Course under The Open.

Text: Martin Strömberg • 2022-07-14 Uppdaterad 2022-07-14

Vi har två svenska spelare till start i årets The Open, Henrik Stenson och Alexander Björk.

Men vi har också en tredje svensk som har en extremt viktig roll när det gäller hur Old Course upplevs av spelarna och publiken den här veckan. Mattias Kölborg, 42, är greenkeeper och bevattningstekniker hos St Andrews Links och ansvarar för att greenerna håller rätt fuktighetsgrad under veckans major.

Mattias Kölborgs historia är fantastisk. Han började spela golf på Ale GK utanför Göteborg som åttaåring i slutet av 1980-talet och fastnade för spelet. När fotboll och andra intressen tog över slutade han i övre tonåren men intresset skulle komma att väckas till liv igen. Efter att bland annat ha arbetat som spårvagnsförare flyttade han till Skottland och Edinburgh 2008 för att studera engelska.

– Jag skulle egentligen bara vara borta ett halvår men jag trivdes så bra i Edinburgh att jag först stannade kvar ett halvår till. Jag fick jobb som bartender och hade ett antal olika jobb inom restaurangbranschen och sedan dess har jag blivit kvar, berättar Mattias för Svensk Golf.

Han träffade en flickvän, bytte jobb några gånger och klättrade uppåt på stegen en bit inom restaurangbranschen, men kände samtidigt ett sug att börja spela golf igen. Det är lätt hänt när man bor i Edinburgh.

– Jag såg alla golfbanor runt staden och blev så jäkla sugen på att börja igen. Till en början var jag medlem på Royal Musselburgh och jag har också varit medlem i en bana som heter Kings Acre strax utanför Edinburgh.

Under 2017 såg Mattias att man sökte säsongspersonal på St Andrews. Han hade då utbildat sig på Elmwood College och jobbat på Edinburghs kommunala banor en kortare tid.

– Jag kände väl egentligen inte att jag hade erfarenheten som krävdes på St Andrews men söker man inte jobbet så kan man ju inte få det och jag fick komma på en intervju. Jag berättade att jag inte hade så mycket erfarenhet men att jag hade rätt inställning och att jag visste att det var detta jag ville hålla på med och fick börja som säsongsanställd, berättar han.

Mattias Kölborg har en nyckelroll under veckans historiska 150:e The Open på Old Course på St Andrews // Foto: Privat

Sedan dess har han blivit kvar på St Andrews och är idag en viktig del i ett av de fyra team som sköter företagets sju banor. Mattias arbetar till vardags 50 procent som greenkeeper och 50 procent som bevattningstekniker men just den här veckan är han ansvarig för att greenerna på Old Course har rätt fuktighetsgrad. Ett arbete som är modernt och old fashioned på samma gång.

– Jag arbetar tillsammans med en kille från R&A och fukten mäts på 60 punkter på varje green där vi kan se på paddan exakt hur varje green ser ut. Om det behövs så drar vi ut slangar och handvattnar, vi vill absolut inte ha vatten på fel ställen.

Man mäter varje morgon och kväll vilket innebär att Mattias arbetstider den här veckan är från 04 på morgonen till dess att man är klara, oftast vid åtta, nio på morgonen. Sedan gör man samma arbete på kvällen mellan 18-22. Det innebär att han kommer att hinna kika en hel del på tävlingen i veckan.

– Jag är en otrolig golfnörd och älskar att kolla. Det ska bli riktigt spännande att se hur de spelar banan, det känns väldigt ovisst i år.

Vädermässigt har förutsättningarna varit snudd på perfekta inför årets The Open och det ser ut att fortsätta även under tävlingsveckan med torrt väder och måttliga vindar. Old Course spelas stenhård och det är enligt Mattias mycket bättre än tvärtom.

– Det är ju betydligt enklare att göra banan långsammare än tvärtom så allt ser väldigt bra ut. Vi har vissa hemliga siffror som vi följer och har sätt att göra banan långsammare om det skulle blåsa väldigt mycket, men det ser ut att bli måttliga vindar i veckan ändå. Det är ju framförallt greenerna längst ut på sjuan och elvan som ibland kan behöva vatten men banan är verkligen i jättefint skick just nu.

Under normala arbetsveckor slutar Mattias jobbet vid 13.30 och det blir mycket tid över för egen golf tillsammans med arbetskamraterna.

– De anställda får en linksticket som innebär att vi kan spela hur mycket vi vill på banorna och vi är ett gäng från jobbet som brukar spela ihop. Banorna är ju öppna året om här och det blir en hel del golf helt klart.

Och om Mattias själv får välja så spelar de helst Old Course.

– Ja, Old Course är favoriten men den är ju samtidigt den bana där det är svårast att få tider periodvis. Jag tycker också om Eden Course och New Course och vi hade Tom Watson ute på Eden Course nyss, han tycker att Edens första nio är de bästa i hela St Andrews vilket är jättekul.

Senaste från The Open:


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-07-14
TournyttAlexander BjörkHenrik StensonMattias KölborgOld Course St AndrewsThe OpenTournytt
Rulla till toppen