Patrick Reed och Dustin Johnson under ett träningsvarv inför veckans LIV Golf Invitational Series - Portland. Foto: Getty Images

Tourkriget

Tre saker att hålla koll på i tourvärlden

Det händer mycket i herrarnas tourvärld just nu. Vi sammanfattar och reder ut.

Text: Svensk Golf • 2022-06-30 Uppdaterad 2022-06-30

Att enbart fokusera på spelet och resultaten har varit i stort sett omöjligt hittills i år. Det händer alldeles för mycket bakom kulisserna i tourvärlden. Vi reder ut de förändringar som sker och nyckelpersonerna som styr. 

Aktörer

LIV Golf

Har startat en egen tour för herrar LIV Golf Invitational Series samt investerat i Asian Tour där de skapat International Series.
Nyckelpersoner: Greg Norman, vd. Yasir Al-Rumayyan, förvaltare av saudiarabiska statens investeringsfond PIF som finansierar LIV Golfs satsningar.

PGA Tour

Största golftouren för herrar. Har stängt av alla medlemmar som gått över till nya LIV Golf Invitational Series. LIV-spelarna kan heller inte tjäna rankingpoäng inför kommande Ryder Cup och kan inte bli Zach Johnsons kaptensval.
Nyckelperson: Jay Monahan, kommissionär.

DP World Tour

Har bytt namn från European Tour till DP World Tour i år.
Har bötfällt spelare som gått till LIV samt stängt av dem i tävlingar som samordnas med PGA Tour. Till skillnad från PGA Tour är spelarna inte avstängda. Om de fortfarande får kvala in i Europas Ryder Cup-lag eller väljas av Henrik Stenson återstår att se.
Nyckelperson: Keith Pelley, vd.

R&A

Arrangör av The Open Championship.
Har som väntat inte stängt av spelare som gått till LIV. Det öppna mästerskapet är öppet för alla som fyller kriterierna eller kvalificerar sig på annat sätt. 
Nyckelperson: Martin Slumbers, vd. 

USGA

Arrangör av U.S. Open, U.S. Women’s Open, U.S Senior Open, U.S Senior Women’s Open.
Tillät alla LIV-spelare att delta i U.S. Open i juni. Utesluter inte att det kan förändras inför kommande upplagor. 
Nyckelperson: Mike Whan, vd.

PGA of America

Arrangör av PGA Championship.
Årets upplaga hann spelas innan LIV Golf drog igång och PGA Tour stängde av spelarna.
Var oroliga över att det skulle bli en cirkus under majorn ifall 2021 års mästare Phil Mickelson (som sedermera anslöt sig till LIV) dök upp. Det gjorde han inte. 
Nyckelperson: Seth Waugh, vd.

Augusta National Golf Club

Arrangör av The Masters Tournament och Augusta National Women’s Amateur. 
Använder liknande kriterier för att fylla fältet  som övriga tre majortävlingar, men The Masters är ingen öppen tävling och klubben bestämmer själva vilka som får spela eller inte. 
Fem tidigare mästare (som enligt nuvarande bestämmelser får spela The Masters så länge de vill) har gått över till LIV – Phil Mickelson, Dustin Johnson, Patrick Reed, Sergio Garcia och Charl Schwartzel. 
Nyckelperson: Fred Ridley, ordförande.

Tre saker att håll koll på

Tourerna stärker samarbetet

Tisdagen 28 juni meddelades att den strategiska alliansen mellan PGA Tour och DP World Tour stärks och PGA Tour kommer bli en större delägare i European Tour Productions, från 15 procent till 40 procent. 
Avtal har skrivits på 13 år och kommer bland annat innebära att prissummorna ökar på DP World Tour och från 2023 kommer tio spelare på säsongsrankingen som inte redan har spelrättigheter få PGA Tour-kort. 

PGA Tour ser över spelschemat

Som ett svar på LIV Golf har Jay Monahan meddelat att PGA Tours spelschema kommer ändras från och med 2024 där FedExCup kommer spelas från januari till augusti (september till augusti idag). Och på hösten lutar det sedan åt att de allra högst rankade spelarna bjuds in till en egen serie med tävlingar, där exempelvis format med lagspel ingår. 
Totala prissumman i The Players Championship ökar från 20 till 25 miljoner dollar nästa säsong. Arnold Palmer Invitational, Genesis Invitational, WGC Match Play och Memorial Tournament höjs alla från 12 till 20 miljoner dollar. 
Samtidigt ska det bli något enklare att komma ut på PGA Tour genom att platser erbjuds via kvalskolor samtidigt som antalet PGA Tour-kort erhållna från Korn Ferry Tours ranking ökar från 25 till 30 nästa säsong.

LIV Golf lockar spelare men saknar rankingstatus

Dustin Johnson (17 i världen), Brooks Koepka (19), Louis Oosthuizen (21), Abraham Ancer (22), Bryson DeChambeau (31) är de högst rankade spelarna i världen som gått över till LIV Golf. Andra profiler är Patrick Reed (39), Sergio Garcia (63), Matthew Wolff (77), Phil Mickelson (84), Lee Westwood (87) och Ian Poulter (96). 
Dessutom har LIV Golf skrivit kontrakt med världstvåan bland amatörer Eugenio Chacarra, Spanien, som kommer göra proffsdebut 30 juni i LIV Golfs tävling i Portland. 
Styrkan i LIV Golfs fält är inte jämföra med en PGA Tour-tävling men även om de bästa spelarna saknas är det hög klass. Det spelar emellertid ingen roll eftersom LIV Golfs tävlingar inte räknas för den officiella världsrankingen (som är en parameter för vilka som får spela majors). Touren har ansökt och tävlingarna som spelats kan komma att tillgodoräknas ifall touren får världsrankingstatus. Till dess kommer spelarna sjunka som stenar på rankingen. 
Att LIV Golf spelar 54 hål utan kvalgräns och endast 48 spelare ska inte vara något hinder för världsrankingen. Det finns 54-hålstävlingar som räknas och exempelvis Tiger Woods inbjudningstävling Hero World Challenge med bara 20 spelare utan kvalgräns räknas också in i världsrankingen.
Nyetablerade tourer brukar dock få vänta innan OWGR plockar upp dem.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2022-06-30
TournyttAugusta NationalDP World TourFred RidleyGreg NormanJay MonahanLIV Golf Invitational SeriesMartin SlumbersMike WhanPGA of AmericaPGA TourR&ASeth WaughThe OpenTournyttUSGA
Rulla till toppen