DP World Tours Vd, Keith Pelley, presenterade ett antal sanktioner mot spelare som valde att delta i LIV Golfs första tävling // Foto: Getty Images

Tournytt

DP World Tour inför sanktioner mot LIV-spelarna

Böter och avstängningar väntar för LIV-spelarna.

Text: Martin Strömberg • 2022-06-25 Uppdaterad 2022-06-25

PGA Tour var tidiga med att införa sanktioner mot de spelare som valt att ansluta till LIV Golf Invitational Series. Under fredagen följde DP World Tour efter och redovisade ett antal sanktioner.

De spelare som valde att spela första LIV-tävlingen på Centurion Golf Club mellan 9-11 juni kommer att bötfällas med 100 000 pund, motsvarande drygt 1,2 miljoner svenska kronor. De stängs också av och kan inte anmäla sig till Scottish Open, Barbasol Championship eller Barracuda Championship. Tre tävlingar som arrangeras i samarbete med PGA Tour.

Av de pengar som kommer in genom böterna kommer hälften att läggas till prissumman på kommande DP World Tour-tävlingar, och hälften kommer att doneras till välgörande ändamål på de platser där tävlingarna går.

– Alla beslut man tar i livet får konsekvenser och det är ingen skillnad när det gäller professionell idrott, särskilt inte om man bryter mot gemensamma regler. Många av våra medlemmar som jag talat med har synpunkten att de spelare som valt att gå den vägen (LIV Golf) har inte bara visat respektlöshet mot övriga och touren, de har också visat brist på respekt mot spelet i sig och mot det meritbaserade ekosystem som byggts upp och varit golfens fundament under 50 år och som ska utgöra grunden i ytterligare 50 år. Deras agerande har inte varit rättvist mot övriga spelare och deras beslut underminerar touren och det är därför vi tar det här beslutet, säger DP World Tours, Vd, Keith Pelley i ett uttalande.

Bland de spelare som valde att spela första tävlingen i LIV Golf Invitational Series finns bland andra Lee Westwood, Sergio Garcia, Graeme McDowell, Ian Poulter, Martin Kaymer, Richard Bland, Laurie Canter och Bernd Wiesberger.

DP World Tour meddelade också att om man väljer att spela även i den andra LIV-tävlingen som spelas på Pumpkin Ridge utanför POrtland i Oregon, mellan 30:e juni och 2:a juli, så riskerar man ytterligare sanktioner. Alla ovan nämnda spelare finns med i startlistan också i Portland.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-06-25
TournyttBernd WiesbergerDP World TourGraeme McDowellIan PoulterKeith PelleyLaurie CanterLee WestwoodSergio GarciaTournytt
Scroll to Top