Puttningen har varit en av de stora orsakerna till Stenson framgångar hittills under Scandinavian Mixed // Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Stensons återkomst – mäktig eagle tog värden mot toppen

"Det är en bana som passar mig"

Text: Martin Strömberg • 2022-06-10 Uppdaterad 2022-06-12

HALMSTAD. Ett snabbt rangepass på torsdagskvällen efter ansvar och förpliktelser gjorde susen för Henrik Stenson i Scandinavian Mixed. Under fredagen gick han ut och spelade bästa golfen på länge och det var en mäktig eagle på det elfte hålet som verkligen fick igång den stora publiken som följde Stenson, Peter Hanson och Maja Stark runt Halmstads norra bana. Med 241 meter till flaggan efter en spoon från tee slog Stenson en mäktig, hög träfyra som landade mjukt och rullade ut till två meter från hål.

– En av dagens bästa slag helt klart. Träfyran går 230-232 meter och enligt min caddie, som någon gång emellanåt har koll på saker, var det lite medvind, så det var en full bra träfyra.

Putten var bra och gick i även om den högg lite i vänstersidan av hålet.

Det blev tyvärr en bogey på hål tolv, efter att Stenson missat utslaget något vänster, hamnade bollen på en något märklig plats i ruffen i slänten bredvid den kraftig lutande fairwayen.

– Den hade rullat upp på tre kottar och jag hade varit tvungen att slå en hög draw så valet att chippa fram den var ganska självklart.

Parputten missade knappt. Stenson kontrade dock med två raka birdie på hål 13 och 14 och avslutade sedan med fyra raka par för 66 slag andra ronden. Ett resultat som lyfte Stenson rakt in i segerstriden. Med några spelare kvar på banan andra ronden delar han sjunde plats, fyra slag bakom ledande australiern Jason Scrivener. Stenson själv framhåller puttningen som den största anledningen till scoren hittills.

Sedan skadar det ju inte scoren att slå i svåra chippar som Stenson gjorde på hål 13 från ett läge med green ganska högt ovanför bollen.

– Jag slog bollen klart bättre idag, helt klart. Men det är puttningen som varit den största positiva delen av spelet hittills. Jag har plockat många slag på greenerna vilket i sin tur ger en viss trygghet i det långa spelet. Det är kul att vara med däruppe och ett pass på rangen ikväll och på det igen i morgon, med en bra score då så kanske vi kan ta oss ännu närmare.

Senast Stenson vann på DP World Tour var när han tog sin hittills enda majorseger i The Open på Royal Troon 2016. Han vann sedan Wyndham Championship på PGA Tour året efter. Senaste segern kom 2019 då Stenson spelade hem Hero World Challenge på Bahamas före spanjoren Jon Rahm.

– Jag har varit game out ganska länge men det här är en bana som passar mig när jag spelar bra. Det är mycket strategi och att slå bollen till rätt ställen på banan och sedan som vanligt hoppas på att man får i lite på greenerna.

Bästa svensk efter två ronder är Linn Grant, som delar tredje plats med några spelare kvar på banan. Kristoffer Broberg och Henrik Stenson delar sjundeplatsen.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste från Volvo Car Scandinavian Mixed:


Text: Martin Strömberg • 2022-06-10
TournyttDP World TourHenrik StensonJason ScrivenerLadies European TourScandinavian MixedTournytt
Rulla till toppen