Maja Stark och Linn Grant har tillsammans tagit tre segrar på Ladies European Tour under sina debutår som proffs // Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Stark: “Tror inte att man kan göra det helt rättvist”

"Vi kanske är bättre i Sverige på att få det rätt"

Text: Martin Strömberg • 2022-06-08 Uppdaterad 2022-06-08

HALMSTAD. Förra årets upplaga av Scandinavian Mixed fick höga betyg när det gäller uppsättningen och hur man lyckades skapa likvärdiga förutsättningar för damer och herrar. Men vår svenska succéspelare på årets Ladies European Tour, Maja Stark, tror att det blir svårt att få helt rättvisa förhållanden under årets tävling. Hon blev själv tvåa i ett liknande format i Asian Mixed Stableford Challenge, ett samarrangemang mellan Asian Tour och Ladies European Tour, tidigare i år.

– Då blev vi tjejer framflyttade för långt och hade sandwedge och lobwedge in till green hela tiden. Vi tjänade inte mycket på att slå en sandwedge istället för en nia in till green. Men jag är inställd på att det ska bli bra den här veckan och det är i alla fall väldigt kul att ha en sådan här tävling. Vi kanske är bättre här i Sverige på att få det rätt.

Mikael Eriksson, Tournament Director på Europatouren och hans kollega på Ladies European Tour, Davide Lantos, har tagit med sig erfarenheten från förra året för att sätta upp banan så rättvist som det går. I år på Halmstads GK innebär det att herrarna spelar banan 6 402 meter medan damerna spelar 5 498 meter första ronden. Det innebär en skillnad i längd på drygt 14 procent.

– Jag tror att Halmstad kommer att passa damerna bra. De slår rakare än herrarna och här finns lite mer ruff. Många tror kanske att det gynnar herrarna men jag tror att det kan bli tvärtom, säger Eriksson.

Annika Sörenstam tycker att det är ointressant om det blir en kvinna eller en man som står som segrare på söndag.

– Målet är att sätta upp banan så rättvist som möjligt och självklart att den bästa spelaren vinner.

Maja Stark och kompisen Linn Grant har snudd på dominerat Ladies European Tour under året och är just nu etta och trea på Race to Costa del Sol, LET:s order of merit. Stark har vunnit en tävling och har sex topp tio-placeringar medan Grants motsvarande facit är två segrar och fyra topp tio. Men det var långt ifrån självklart för duon att övergången till proffslivet skulle bli en omedelbar framgång.

– Utifrån kanske det kan se ut så som att vi hela tiden är självsäkra. Men både Maja och jag har absolut haft tankar på att det skulle kunna gå tvärtom, de tankarna dyker ju upp. Man undrar, kommer jag att bli bra eller blir jag ännu en av dem som blir proffs och sedan tappar det?, säger Linn Grant.

Under första ronden spelar Maja Stark tillsammans med Henrik Stenson och Peter Hanson medan Linn Grant få sällskap av Annika Sörenstam och Kristoffer Broberg. För Grants del blir det första gången hon spelar med Sörenstam.

– Det är häftigt, jag har aldrig fått se Annika spela under sin storhetsperiod och vi ska nog få kul tillsammans. Hoppas att det kommer mycket publik och att vi får lite bättre väder, säger Grant.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste från Volvo Car Scandinavian Mixed:


Text: Martin Strömberg • 2022-06-08
TournyttAnnika SörenstamDP World TourHalmstad GKLadies European TourLinn GrantMaja StarkMikael ErikssonScandinavian MixedTournytt
Scroll to Top