Det blir förhoppningsvis ett roligare avslut för Peter Hanson den här veckan än vad som var tänkt från början // Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Hansons sista show – ”Stod ensam på en green i Algarve”

Slutpunkten är nära för en av våra mest framgångsrika golfkarriärer.

Text: Martin Strömberg • 2022-06-08 Uppdaterad 2022-06-08

HALMSTAD. Veckans Scandinavian Mixed på Halmstads GK blir med största sannolikhet slutpunkten på en av svensk herrgolfs absolut mest framgångsrika golfkarriärer. Peter Hanson gör sin sista start, men egentligen var tanken att lägga av redan förra året. Men den konstiga säsongen under covid-pandemin blev lyckligtvis inte det sista vi såg av Hanson.

– Jag stod helt ensam på en green i Algarve under pandemisäsongen och det var lite tomt. Sedan talade jag med Claes Nilsson och han föreslog att vi skulle ha en lite roligare avslutning i år här på Halmstad. Det lät som en bra idé då men jag vet inte riktigt nu, formen känns lite oklar, berättar Peter Hanson och ler.

Få spelare har varit med om det Hanson har i sin meritlista. Han har gått ledarboll på Augusta National, besegrat dåvarande världsettan i en man mot man-duell och vunnit Ryder Cup både på amerikansk och europeisk mark. När han rangordnar sina meriter är han dock helt glasklar över vad han värdesätter högst.

– Ryder Cup helt klart. Att få vinna i ett lag slår allt och både Medinah och Celtic Manor var fantastiska upplevelser som jag alltid kommer att bära med mig. Individuellt måste jag säga när jag lyckades slå Rory McIlroy 2012 i Shanghai efter att vi gått en tuff match under helgen, det var speciellt. Augusta 2012 kommer nog på tredje plats och att spela så bra och gå sista boll i Masters och på en sådan fantastisk bana är också en stor upplevelse.

Peter Hanson firar den mirakulösa vändningen i Ryder Cup på Medinah 2012 tillsammans med Ian Poulter och Justin Rose // Foto: Getty Images

Det blev totalt sex segrar på DP World Tour, eller Europatouren som den tidigare hette, och en av de skönaste var naturligtvis när Hanson vann den här tävlingens föregångare, SAS Masters, på Arlandastad 2008.

– Jag gick en tuff match mot Pelle Edberg sista nio hålen och vi kämpade i liknande väder som vi har idag, regn och blåst. Det var tuffa förhållanden men jag lyckades avgöra med ett par på sista hålet.

Trots att karriären troligen avslutas den här veckan kommer golfen att fortsätta att vara en stor del av Peter Hansons liv. Alla detaljer om hans framtid är inte klara men vissa uppdrag finns redan.

– Jag är ju en del i Swedish Golf Teams satsning och ska fungera som spetskompetenscoach, framförallt för herramatörerna, men även lite för pojklandslaget. Tanken är att jag ska dela med mig av mina erfarenheter och bidra med de kunskaper som jag samlat på mig genom åren och det ska bli väldigt roligt. Jag är också involverad i ett banuppsättningsprojekt med MoreGolf Mastercard Tour framöver.

Hanson spelar de första två ronderna av Scandinavian Mixed med Henrik Stenson och Maja Stark och han ser fram mot det sällskapet.

– Det ska bli jättekul men formen är som sagt lite oviss. Får jag spela i helgen så känns det som en framgång, avslutar Hanson.

Senaste från Volvo Car Scandinavian Mixed:


Text: Martin Strömberg • 2022-06-08
TournyttDP World TourHalmstad GKHenrik StensonLadies European TourMaja StarkPeter HansonRory McIlroyScandinavian MixedTournytt
Rulla till toppen