Efter över två års frånvaro på grund av sjukdom gör Morgan Hoffmann sin första start på PGA Tour 2022 // Foto: Getty Images

PGA Tour

Mot alla odds – Hoffmann är tillbaks efter obotliga sjukdomen

Ändrade livsstil helt och tog hjälp av alternativa behandlingsformer.

Text: Martin Strömberg • 2022-04-12 Uppdaterad 2022-04-13

Den 4 oktober 2019 spelade Morgan Hoffmann sin senaste rond på PGA Tour på TPC Summerlin utanför Las Vegas. Han gick runt andra dagen på 72 slag och missade kvalgränsen, men istället påbörjade han en livsresa som varat i över två år och som är långt ifrån över än.

Morgan Hoffmann föddes i New Jersey och växte upp i Franklin Lakes, ett välbärgat område några mil norr om New York. Det var redan under collegetiden, som han spenderade på Oklahoma State University, som Hoffmann började upptäcka att saker inte stod helt rätt till med hans kropp. Ena sidan av hans bröstmuskel på högersidan blev mindre, men han hade inga problem i övrigt och funderade inte så mycket på saken inledningsvis. Hoffmanns golfkarriär pekade spikrakt uppåt. Han rankades som världens bästa amatör under 2009 och avslutade studierna efter två år för att ta steget och bli professionell. Han kvalade via måndagskval in på flera tävlingar på web.com Tour, nuvarande Korn Ferry Tour och via ett flertal topplaceringar tog han sig in på PGA Tour 2012.

Mellan 2012 och 2017 behöll han sitt kort på PGA Tour med flera bra placeringar i majors och en andraplats i Honda Classic som bästa placering och han sponsrades av företag som Polo Ralph Lauren, Breitling, Mastercard och Titleist. Under sin tid hittills på PGA Tour har Hoffmann spelat in över 60 miljoner kronor, men samtidigt började hans problem med bröstmuskeln förvärras. Han hade sökt hjälp den traditionella vägen under flera år men aldrig fått någon diagnos, förrän 2016. En specialist i New York tog prover och man kom fram till att Hoffmann led av muskeldystrofi. Enkelt förklarat är muskeldystrofi en grupp sjukdomar som gör att de drabbade musklerna förtvinar. De flesta muskeldystrofierna drabbar också andra system än skelettmuskler, till exempel hjärtat, matsmältningskanalen och nervsystemet. Vid det laget 2018 hade hans svinghastighet med drivern sjunkit från över 120 mph till under 110 mph och han beslutade sig för att ta ett uppehåll för att se över sina möjligheter.

Läkarna gav Hoffman dåliga framtidsutsikter. I princip bad de honom vänta och se, det fanns inga effektiva behandlingar. Hoffman berättade om sin sjukdom offentligt och lovade samtidigt att han vägrade låta den hindra honom från att uppfylla sin dröm om att en gång vinna på PGA Tour.

Han beskrev problemen i ett blogginlägg 2017: “Jag besökte över 25 doktorer. Medan de försökte hitta felet fortsatte jag bli svagare, min svinghastighet sjönk och jag fortsatte att förlora muskler i bröstet. I dag är nästan hela min högra bröstmuskel borta”, skrev Hoffman i blogginlägget. 

Det var då han valde att söka alternativ hjälp. Han reste till Nepal och stannade där i 90 dagar, och där stötte han för första gången på urinterapi, vilket innebär att man dels dricker sin egen urin och sedan smörjer in sin egen kropp och sitt tandkött med urin. Det fortsatta sökandet efter alternativa behandlingsmetoder förde så småningom Hoffmann och hans fru Chelsea till Nicoyahalvön i de västra delarna av Costa Rica, och sedan 2020 bor paret på en höjd utanför Nosara, en känd surfdestination i området, i ett hus utan dörrar och fönster. Han mår enligt egen utsago bättre än någonsin och har beslutat sig för att göra ett nytt försök på PGA Tour.

Reportern Dan Rapaport på Golf Digest har besökt Morgan Hoffmann och skrev om besöket i en mycket intressant text som ni kan läsa här där Hoffmann berättar om hur hans liv förändrats. Och hur han aldrig gett upp sin dröm om att vinna på PGA Tour och hur han då och då tränat på en bana som ligger cirka en och en halv timme från huset i Costa Rica.

Den här veckan i RBC Heritage gör han ett första försök att hålla sig kvar via den medical exemption som PGA Tour förlängde till och med 2022. Han har tre tävlingar kvar på sig att spela in lika många FedEx Cup-poäng som den spelare som slutade på 125:e plats på Order of merit. Annars är det tillbaks till Korn Ferry Tour som gäller.

– Jag vet inte hur det kommer att gå. Jag vet bara att jag är en helt annan människa idag än tidigare. Då var jag stenhård mot mig själv och perfektionist. Nu är jag mest nyfiken på hur det kommer att gå och jag längtar efter att spela igen, förklarar Hoffmann.

I veckans RBC Heritage på Harbour Town Golf Links får Hoffmann bland andra tampas mot svenskarna Henrik Norlander, Alex Norén och Henrik Stenson.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-04-12
TournyttAlexander NorénHarbour Town Golf LinksHenrik NorlanderHenrik StensonMorgan HoffmannPGA TourRBC HeritageTournytt
Scroll to Top