Viktor Hovland slutade delad 27:a i The Masters,. Foto: Christer Höglund.

The Masters

Hovland: ”Lärt mig något nytt varje dag”

2022 kan ses som ett läroår för Viktor Hovland på Augusta National. Nu blickar världsfyran framåt mot majorn i hemstaten Oklahoma.

Text: Eric Franzén • 2022-04-11 Uppdaterad 2022-04-11
AUGUSTA, GEORGIA En dubbelbogey på sista hålet fick tyvärr sätta punkt för Victor Hovlands insats i The Masters 2022. Dessförinnan stod världsfyran för en hyfsad rond där raka birdies på hål 12 och 13 förde Hovland under par för dagen och petade upp honom på resultattavlan en bit. I och med de tappade slagen på 18, där Hovland trycker bollen höger och sedan avslutar med en treputt, landade söndagen på en 73:a – och totalt fyra över par efter föregående ronder på 72, 76, 71.  

Detta var Hovlands tredje start i The Masters och ett år som han kommer att ta med sig viktiga lärdomar om Augusta National från.

– Det är mest var man inte ska missa och att ta medicinen när man är ur position. Visst vill man göra birdies och så men är man ur position är det bara att spela smart och ta straffet, och veta vilka slag som jag måste bli bättre på. Speciellt runt greenerna.

– Jag har lärt mig något varje dag här. Inte minst med tanke på pinnplaceringarna. På ett hål trodde jag att det var okej att ligga höger. Så var det inte riktigt det när jag väl låg där. Man lär sig någonting hela tiden. Men jag föredrar att spela lite bättre än att behöva lära mig för mycket när jag är här, säger Viktor Hovland till Svensk Golf. 

Vilka delar av ditt spel tycker du själv främst utmanas här?
– Det blir till stor del korta wedgar och chippar runt greenerna. Det blir många knepiga lägen där bollen kan ligga ovanför fötterna. Då måste man träffa bollen rent för att sätta spinn på den. Och sätter du inte spinn på den så får man inte stopp på den på greenerna. Och det kämpar jag med. Så det måste jag bli bättre på.

Nästa datum som ringats in med en tjock märkpenna i Hovlands kalender är den 19 maj. Då startar PGA Championship på Southern Hills i Oklahoma. Delstaten där Viktor Hovland numer bor och även tidigare gjorde sin collegetid i.

– Jag har bara spelat där en gång sedan de gjort om banan. Men jag ska dit några gånger under kommande veckor och lära känna banan lite mer. Men jag har inte varit där jättemånga gånger.

Hovland flaggar också för att Gil Hanse renovering av banan förändrat en del av designens tidigare anslag, där en del av hålen uppmuntrade att du jobbade med bollen mer aktivt från tee.

– Sedan ändringarna har de faktiskt tagit bort lite av de aspekterna. Det är mer att man ska slå långt och rakt och med höga och långa slag in till greenerna. Det har gjort banan väldigt lång, men närspelet kommer att vara väldigt viktigt där. Spelar jag bra så förväntar jag mig att jag är med och slåss om det.

Senaste nytt från The Masters:


Text: Eric Franzén • 2022-04-11
TournyttAugusta NationalThe MastersTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen