Säg hej till John och Rick - 55 000 kronor senare. Foto: Christer Höglund.

The Masters

Franzén: Spridda anteckningar från Augusta

Tidigt söndagsnedslag i Schefflers regnskog, vid supermarkörens greentest och ett makalöst slag som fyller jämnt idag.

Text: Eric Franzén • 2022-04-10 Uppdaterad 2022-04-10

AUGUSTA, GEORGIA Den näst populäraste platsen på Augusta National under söndagsmorgonen? Regnskogen till vänster om fairway. Ja, dit Scottie Scheffler snaphookade under lördagen och plötsligt såg ut att göra The Masters 2022 till en ännu mer spännande tillställning. När jag går dit själv är det ungefär redan tio allvarliga män där som luftsvingar vid trädstammen, stegar avståndet från busken där bollen smet in och även petar lite på marken under tallbarren med ett finger eller två. När man står där själv och blickar upp mot greenen känns Schefflers järntrea som en rätt ofattbar historia. En bogey att minnas, om Scheffler håller hela vägen idag.

*******

En knappt timme tidigare står jag vid platsen för ett annat minnesvärt slag, som dessutom fyller tio år idag – om vi räknar efter en högst egen Masters-kalender. Bubba Watsons magiska hookade wedge från träddungen till höger tian är både ett fascinerande och makalöst slag som avgjorde 2012 års The Masters. Att utföra det där och då, under ett särspel och mot tionde hålets rätt knöliga green hamnar givetvis ännu högre upp på ofattbarhetsskalan än Schefflers järntrea. Glädjande nog är jag inte ensam där heller. Trots att Augusta National inte gått helt TPC Sawgrass och sölar ned banan med plaketter i marken är det många som kommer dit och pekar ut platsen för kompisar, barn och mer eller mindre intresserade äkta hälfter. En kulturgärning i det lilla formatet, om ni frågar mig.

*******

Söndagmorgonens allra populäraste plats? Puttinggrenen framför klubbhuset. Åtminstone under stunden som Tiger Woods puttar där i söndagsröd tröja. Sedan styr han stegen mot rangen för att dra igång med lite lediga wedgar. Provar olika bollbanor i det vänstra hörnet av övningsgreenen. Snart får han sällskap av dagens spelpartner Jon Rahm som drar igång en mindre bunkerclinic för sin caddie, vilket ytterst få noterar eftersom alla blickar riktas mot mannen i rött.

********

På Augusta National sätter man också pinnarna grundligt inför finalvarvet. Trots att hålplaceringarna är väl beprövade står en mindre kommitté ute på 14:e greenen med ett antal gröna kavajer och gissningsvis banchefer av olika rang. Ska vi fortsätta killgissa tycker jag mig sikta supermarkören Jeff Knox bland de gröna medlemskavajerna, som testar greenens fart genom att putta i olika unduleringar. Knox fick ju som bekant spelledigt under helgen när Adam Scott sänkte en svettig parputt på 18 och rundande av det kvarvarande fältet till 52 spelare. Inget ont om Adam Scott, men en lördag och söndag med Jeff Knox ute på banan är aldrig fel. Vi pratar trots allt om en medlemskavaj som innehar det mäktiga banrekordet från medlemsteen, som skrivs till 61 slag.

*********

I souvenirshopen ekar det nu relativt tomt bland hyllorna. Den megapopulära trädgårdstomten är totalt slutsåld – ihop med många av de pikétröjor, kepsar och t-shirts som radades upp när veckan inleddes. Vissa är mer skyldiga till detta än andra kan vi dock konstatera. Som John från Tampa och Rick från Philadelphia, vilka tillsammans shoppat loss för dryga 55 000 kr i souvenirshopen på The Masters.  Ni ser dem på bild högst upp i artikeln.

Och ja, du läste rätt. 55 000 kr. Och de försäkrar dyrt och heligt att allting i sopsäckarna som baxades runt på ute på banan ska gå till dem själva eller tillgodose kompisars beställningar. Ingen vidareförsäljning på ebay eller liknande alltså.


Text: Eric Franzén • 2022-04-10
TournyttAugusta NationalBubba WatsonScottie SchefflerThe MastersTournytt
Rulla till toppen