Viktor Hovland upplevde en krävande fredag på Augusta National. Foto: Getty Images.

The Masters

Självkritisk Hovland räddade sig kvar på Augusta

Grämer sig över bortkastade slag. Nu hoppas världsfyran vinna mark mot fältet under lördagens rond.

Text: Eric Franzén • 2022-04-08 Uppdaterad 2022-04-09

AUGUSTA, GEORGIA En sänkt parputt på 18 satte punkt för Viktor Hovlands kämpiga fredag på Augusta National. Denna höll norrmannen kvar på rätt sida om kvalgränsen, som troligen kan flytta sig ytterligare ett eller två slag uppåt när fältet tar sig runt i fredagens svårbemästrade vind.  

Efter ronden var det en märkbart självkritisk Hovland som summerade andra speldagens 76:a.

– Det var tufft där ute. Och det blir ännu tuffare när man inte heller spelar bra och kastar bort många slag, konstaterade han. 

Redan på första hålet fick Hovland betala dyrt när det stökiga öppningshålet mynnade ut i en dubbelbogey, efter att fairway missats och efterföljande räddningslag ökade på problemen.

– Att jag gör dubbel på ettan är kostbart. Jag borde gjort en enkel bogey där, säger han. 

Fler prövningar följde sedan under rundans gång – inte minst under första nio där 24-åringen medger att han stundtals var illa ute. Exempelvis på fyran där en wedge duffas utanför par 3-hålets green, som missats rejält till höger.

– Det var väldigt blött där, så det fanns en risk för att detta kunde hända.  i efterhand skulle jag tagit en 56:a med bollen bak i stansen och prova att bumpa den upp där.

– Jag satte två puttar på knappt tre meter för bogey på hål 4 och 5. Hade jag missat dem hade jag gjort tre dubblar på fem hål. Även om det inte var fantastiska hål av mig så lyckades jag begränsa skadorna till bogeys och kunde sedan göra en eagle på åttan för att vara med hyfsat igen.  

På totalt fyra över par är han garanterad att få jobba helg i The Masters 2022. Samtidigt kommer det nu att krävas en riktigt stark lördag för att Hovland ska kunna avancera på resultattavlan inför det slutliga avgörandet. 

– När det är tuffa förhållanden kan du vinna som mest mark i fältet. Men du kan inte heller gå för många slag under par när det spelas så här tufft. Alla andra måste istället sjunka tillbaka. Jag vet inte om det blir riktigt så svårt. Man kan vara se vad som händer, spela så bra som möjligt och se vad det räcker till på söndag.

Senaste nytt från The Masters:


Text: Eric Franzén • 2022-04-08
TournyttAugusta NationalThe MastersTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen