Gary Player, Jack Nicklaus och Tom Watson inför torsdagens cerimoniella öppningsslag. Foto: Getty Images.

The Masters

Franzén: Knepigt med Players matematik

Först ceremoniella öppningsslag i duggregnet. Sedan en fascinerande stund i intervjurummet med tre legendarer.

Text: Eric Franzén • 2022-04-07 Uppdaterad 2022-04-07

AUGUSTA, GEORGIA Tom Watsons boll lyser längst upp i den blöta och mjuka backen. Gary Player landar en kort bit efter och Jack Nicklaus 50 till 60 meter nedanför. Ett lätt duggregn i luften och många paraplyer viks ihop för att sätta kurs ut mot banan.

Jack Nicklaus, Gary Player och Tom Watson eskorteras av första tee efter att de ceremoniella utslagen klarats av och får en kort chans att torka upp och dra på sig gröna kavajer

Sedan väntar den traditionella presskonferensen.

Det är vanligtvis en ganska underhållande och kaotisk historia som handlar om allt och ingenting. På podiet finns en modererande grön medlemskavaj samt tre legendarer som besitter en massiv kunskap om golf men också uppnått en sådan aktningsvärd ålder att de i stort sett inte behöver bry sig om någonting och talar helt fritt. Ibland med mer eller mindre lyckat resultat.

De är väldigt artiga mot varandra inledningsvis och Tom Watson förkunnar ödmjukt att han egentligen inte är en spelare av samma kaliber som de andra två. Men sedan börjar det ta sig. När Player av någon anledning börjar berätta om en känd jockey han mött i klubbhuset städar Watson av honom snabbt och säger:

– Han ville bara sälja en häst till dig.

Men annars är det Gary Player som verkligen fyller ut sin plats i rummet och mer därtill. Golfens självskrivna världsmedborgare nummer ett har blivit 86 år gammal men njuter lika mycket som alltid av att sitta och prata om golf – och till viss grad om sig själv.

Kommer det en fråga som berör en internationell spelare, som exempelvis Cameron Smith, frustar Player i startblocken för att snabbt luta sig mot mikrofonen, knipa frågan framför de övriga och inleda en längre monolog som alltid startar på samma sätt.

”Du vet, jag reste till Australien minst 30 gånger och älskade verkligen landet otroligt mycket, och saknar det djupt. Australien har producerat så många bra spelare”

”Först och främst. Jag charmades verkligen av Indien. Kunskapen, teknologin, ödmjukheten… kvinnorna klär sig så bra. Jag är så van vid att se kvinnor med förbaskade klänningar uppe på rumpan, vilket du inte ser i Indien.”

”Först och främst. Jag har varit i Japan över 30 gånger och sett hur golfen fått fäste där. Och ni hade Jumbo Ozaki. Ingen i hela världen kunde åka till Japan och slå Jumbo Ozaki”

När Player blir riktigt uppeldad åker också ett pekfinger upp i luften som han viftar förmanande med. Då förmedlas saker som han vill att vi ska lyssna extra noga på, och gärna försöka dra lärdom från.

”Du måste vara väldigt försiktig med vilken tränare du går till. Vi såg det med Tiger Woods. Om han aldrig tagit lektioner, enligt min ödmjuka åsikt, skulle han minst ha vunnit 20 majors. Minst.”

“Jag gjorde faktiskt ett uttalande på tv där jag sade att jag skulle bjuda in vem som helst att äta lunch med mig på Augusta, om personen aldrig gjort ett misstag. Men jag skulle få äta lunch själv. Det är fascinerande. Men Phil Mickelson blir korsfäst. Det är inte rätt. Och det är min åsikt.”

Förmiddagens totala höjdpunkt kommer dock i form av en fråga om när Nicklaus, Player och Watson senast gick under sin ålder. Jack Nicklaus viftar först bort den lite skrattande och säger att han inte ens kommer ihåg den senaste gången han hade ett resultat överhuvudtaget. Gary Player är dock angelägen om att komma in i samtalet snarast möjligt och lutar sig återigen mot mikrofonen.

”Om jag får skryta lite… Jag har gått under min ålder över 2 000 gånger i följd. I följd!”

Eftersom Gary Player sedan medger att han var 64 år när han för första gången gick under sin ålder blir det lite knepigt med matematiken i mitt huvud. Att han överhuvudtaget fått ihop 2 000 rundor de 22 år som följt med resande runt om i världen är fascinerande. Att samtliga av dessa landat under hans ålder är… tja, minst sagt magiskt.
Nåja.

Presskonferensen stängs med en fråga om vilka favoriter till segern som trion har. Watson svarar Sam Burns, Jack Nicklaus typ hela fältet medan Gary Player radar upp Rory McIlroy, Cameron Smith och Garrick Higgo.
När vi går ut ur intervjurummet står Gary Player kvar på podiet en stund och viftar energiskt fram en grön medlemskavaj som han vill hälsa på.

Ingen som suttit i rummet kan nog instämma helt och fullt i allt det som framförts i den kaskad av resonemang som den niofaldige majorsegraren levererat. Men huvudet fylls snart av en vemodig känsla när jag tänker på att han en dag inte kommer att sitta där uppe längre. Och att golfen kommer att känns aningen tråkigare då.

Några timmar senare finns det anledning att återvända till Player igen, när han möts av kraftig kritik på sociala medier för att ha burit sponsorn Golf Saudi’s logotyp under öppningsslaget. Något som jag missade från det avstånd som jag betraktade hans drive ifrån. Under presskonferensen var loggan ej tydligt synlig under Players kavaj från den högra sida i intervjurummet där jag satt. Kopplingen mellan Player och Golf Saudi är visserligen ingen hemlighet utan sträcker sig ett år tillbaka i tiden. Ett avtal som kan medföra att dörrar öppnas för att Players designbyrå anlitas för att rita banor i regionen. Ett avtal som också bör tas i beaktning när hans frenetiska försvarstal för Phil Mickelson under presskonferensen synas närmare.

Detta är en annan del av Players matematik som blir knepig. Ekvationen går nämligen inte ihop när du startar presskonferensen med att prata om hur dagens idrottsmän i stor utsträckning inte har samma respekt för varandra som Watson, Nicklaus och han själv hade – men tidigare under morgonen väljer att bära en logga från en högst kontroversiell sammanslutning som försökt orkestrera en konkurrerande attack mot den tour som detta mästerskap uttalat stödjer och ingår i.

I detta fall är det åter bara Player själv som vet vad summan på sista raden blir.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste nytt från The Masters:


Text: Eric Franzén • 2022-04-07
TournyttAugusta NationalGary PlayerJack NicklausThe MastersTom WatsonTournytt
Rulla till toppen