Låt smörgåsfesten börja! Foto: Christer Höglund.

The Masters

Test: The Masters legendariska smörgåsar

Pimento-ost, kycklingsallad samt ost och skinka på SJ-bröd. Vi har ätit oss igenom Augusta Nationals välkända smörgåsutbud.

Text: Eric Franzén, Foto: Christer Höglund • 2022-04-06 Uppdaterad 2022-04-06

Sushi, langos, risgrynsgröt eller pasta carbonara? Glöm det!
Innanför portarna på Augusta är det smörgåsar som gäller för besökarna. De är inlindade i tveksamt plastmaterial, köps för löjligt låga 15 kronor, ett pris som inte ändrats på evigheter, från olika serveringshus runt om på området och ute på banan.

Vissa av smörgåsarna har nått en nästan ikonisk status hos publiken. Speciellt den med pimento-ost som betraktas som Augusta Nationals signatursmörgås.
Vi har därför greppat smörgåstjuren vid båda hornen i ett taffligt försök att uppfylla vår konsumentjournalistiska plikt.
Mina damer och herrar. Det är hög tid att lyfta på skynket till Svensk Golfs officiella test av smörgåsarna på Augusta National.

Ost och Skinka på rågbröd

Betyg: 2 av 5 Jeff Knox.
Både smak och presentation andas SJ:s serveringsvagn på avgången 7:37 mot Mjölby. Legendariske fotografen Christer Höglund, som varit på The Masters 153 gånger, hävdar dock att senap måste till. Sagt och gjort. Och titta! Nu smakar den mer serveringsvagn på en fullsatt Norwegian-flight mot valfri ligamatch med Luton Town FC.

Pimento-ost på formbröd

Betyg: 4 av 5 Jeff Knox
En vattendelare. Vissa hävdar att Augusta Nationals signatursmörgås mest smakar kryddad fogmassa. Själv skriver jag inte under på sådana villfarelser utan köper rakt av både den intressanta texturen och undertonerna i smakerna. En klassiker som dock inte bör överkonsumeras under Masters-veckan i fall magen inte ska lämna in en omedelbar uppsägning.

Masters Club Sandwich

Betyg: 3 av 5 Jeff Knox
Kalkon, ost, skinka och senap mellan en bulle med sesamfrön. Japp, där har ni The Masters egna tolkning av de klassiska smörgåsarnas urmoder. Men vadå. Det här smakar ju inte alls pjåkigt. Inget som Tommy Myllymäki kommer att skriva avhandlingar om, men en perfekt bukfylla inför att du ska se Patrick Cantlay traska igenom Amen Corner med tre ljumma par.

Kycklingsallad på Briochebröd

Betyg: 5 av 5 Jeff Knox
Det senaste tillskottet i The Masters smörgåsflora. Och herrejösses. Det här är fina saker. Det mjuka briochebrödet fullkomligt smälter i munnen. Det som betecknas som kycklingsallad är snarare en lite gräddigt krämig röra. Undviker att granska innehållsförteckningen vidare av ren självbevarelsedrift. Istället konstaterar vi bara att det här är Augusta Nationals nutid och framtid på smörgåsfronten. 

Classic Chicken Sandwich

Betyg: 2 av 5 Jeff Knox
Fiktiv scen från produktutvecklingsmötet: Vad sägs om att lägga en trött bit kyckling i frityrsmet som vi mular ner ett halvt ton svartpeppar i? Detta placeras i mitten av en rejäl franskbulle som vi givetvis behåller den knastertorra texturen i genom att inte addera en milliliter dressing eller majonnäs. Vad den ska heta? The Classic Chicken Sandwich. Bra, hoppas alla är nöjda med det. Nu måste vi rusa. Bordet på PF Changs är ju bokat redan till 21:30.

Äggsallad på formbröd

Betyg: 4 av 5 Jeff Knox
Ihop med pimentosmörgåsen är detta en av långkörarna i hyllan. Vi pratar om sammetslen (nåja…) äggsallad mellan två formbrödsmackor av modell Pågens långfranska. Smakar som det låter. Alltså som äggsallad mellan två formbrödsmackor av modell Pågens långfranska. Innehåller betydligt mer protein än alternativet med ost och skinka, så varför inte underkasta dig att grunda med denna innan det är dags att traska till rangen för att följa Marc Leishmans uppvärmning i detalj.

Bonustest:
The Crow’s Nest

Betyg: 4 av 5 Jeff Knox
När kameran sveper över publiken under tv-sändningarna kommer du att se åtskilliga gröna muggar i händerna på rödbrusiga män och kvinnor från Nordamerikas alla hörn. Det är plastglas som är fyllda med tävlingens egna ölsort The Crow’s Nest – som refererar till takvåningen i klubbhuset där fältets amatörspelare får övernatta. Du kanske tänker Miller Light eller Michelob Ultra? Fel, fel, fel!
Det här är en riktigt finfin ale-historia med smakrika och mjuka känningar av gräddkola och möjligen lite kaffe. Och ungefär där slutar våra kollektiva ale-kunskaper. Men The Crows Nest hade absolut kunnat göra jobbet i kranarna på Bishop Arms utan större frågetecken, hävdar vi ändå utan större trovärdighet i frågan.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste nytt från The Masters:


Text: Eric Franzén, Foto: Christer Höglund • 2022-04-06
TournyttAugusta NationalMarc LeishmanPatrick CantlayThe MastersTournytt
Rulla till toppen