Två caddies njuter av den bästa platsen på Augusta under måndagens inspel. Foto: Christer Höglund.

The Masters

Franzén: Den allra bästa platsen på Augusta National

Vid ett inkilat och avskilt hörn av banan får världens just nu bäste spelare bekänna färg.

Text: • 2022-04-06 Uppdaterad 2022-04-07

AUGUSTA, GEORGIA Frågar man spelarna brukar vi ofta hamna på tolvans green, där avskildheten främst lyfts fram. Ska jag själv peka ut en favoritplats på Augusta National hamnar vi dock någon helt annanstans.
Det blir varken snett ovanför 13:e hålets green (lite för långt från själva spelet) eller vid 16:e hålets läktarkomplex (kul en stund, men något för repetitivt slag).
Nej, vi ska istället styra stegen mot ett undanstoppat hörn som karvats ut bland träden.

Och det är just vid elvans tee som jag väljer att tillbringa timme på morgonen. Vid en noga vald tidpunkt där Tiger Woods, Justin Thomas och Fred Couples redan passerat förbi.
Hit kommer du för att uppleva en avskärmad och inkilad del av banan som ligger på behörigt avstånd från serveringshusen – vilket innebär att de horder av män som går allra hårdast på läsken inte riktigt hittar hit.

Det gör däremot världens just nu allra bästa spelare, Scottie Scheffler. Den senaste veckans nummer ett på världsrankingen går med Xander  Schauffele, Sam Burns och Patrick Cantlay. En hyperkompetent boll med några av PGA Tourens allra starkaste namn. De kämpar dock förgäves i skuggan av Tiger Woods och följs endast av ett minimalt koppel med åskådare. Klungan är så pass liten att Scottie Scheffler omedelbart känner igen en kompis som ansluter och glatt går fram för att hälsa och köra lite allmänt bro-snack.

Spelarna får oftast vänta en stund här på att fairway ska bli ledig vilket innebär att du kan fånga upp en del av som sägs mellan dem och deras caddies. Eller mellan Scottie Scheffler och hans kompis. Men att se just denna grupp på elvans tee kan dock beskrivas som en mindre jackpot.

Elvans nya skepnad, där det yttre klustret av högersidans fairway till stor del glesats ur, uppmuntrar nu en draw i betydligt större grad än tidigare. Ett slag som är Cantlay och Schauffeles naturliga skruv och även kan plockas fram hos Scheffler och Burns när det bränner till. Jag tar och backar ett par steg bakåt för att kliva upp i lutningen som finns precis bakom utslagsplatsen. Detta är en magisk punkt för att följa slagen där du ser bollen stiga mot himlen med samma skärpa som en Top Tracer-linje i 4k Ultra HD. Eftersom det köttiga hålet är en bit längre i sin nya form är det också bara drivern som kommer att plockas fram här.

Först ut är Xander Schauffele. Han ger mig exakt det slag jag längtat efter att se. Xander utgör också ett undantag i den majoritet av yngre spelare som är födda med en hög fade inprintad i sitt dna. Den prydliga vänsterskruv vi får bevittna är perfekt slagen och bör hamna perfekt i den lutning av backen som kan skjutsa på bollen lite extra.

Därefter följer Scheffler och Burns. Här pratar vi launch angle på 88 grader och spinn på 888 rpm om vi ska hårddra vad de är ute efter när de hamnar framför TrackMan. Båda viker sig en aning åt vänster för att undermedvetet styra in bollarna mot andra sidan av fairway efter att deras mäktiga släggor pressats upp mot stratosfären, men tyvärr. Någon draw händer inte för dem idag.

Vi vet att Cantlay definitivt kan prestera en draw. Dock har den glesa folkskaran här uppe utökas med en digitalmedia-representant från något produktionsbolag kopplat till tävlingen som släpat upp någon form av sufrplatta i gigantisk storlek. Han filmar spelarna bakifrån i ett brett panoramaläge, men råkar rubba sin portabla jumbotron en aning strax innan Cantlays klubbhuvud når toppen. Cantlay lyckas ändå dra iväg bollen men vänder sig omedelbart bakåt för att stirra ut personen i fråga med ett argt ansiktsuttryck. 


Jag får med andra ord ingen draw, medan content-killen däremot får onda ögat av Cantlay.

En surmulen demonstration som snabbt får avbrytas när Cantlay ser att Scheffler och Burns redan är av tee och börjat gå nedåt fairway. Han räcker snabbt över drivern till caddien och lommar efter dem.  
Facit blir alltså en draw på fyra spelare. Och ett mindre utspel i det tysta av Patrick Cantlay.

Det är sådant du bara upplever vid elvans tee. Den allra bästa platsen på Augusta National.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste nytt från The Masters:


Text: • 2022-04-06
TournyttAugusta NationalPatrick CantlaySam BurnsScottie SchefflerThe MastersTournyttXander Schauffele
Scroll to Top