Det kan vara svårt att särskilja banor signerade Alister MacKenzie. Här ser vi tre av hans mest kända banor Cypress Point, Royal Melbourne och Augusta National // Foto: Getty Images

The Masters

MacKenzies tragiska öde – hann aldrig se sitt verk in action

Avled innan The Masters Invitational Tournament hann spelas.

Text: Martin Strömberg • 2022-04-05 Uppdaterad 2022-04-05

Första upplagan av Augusta National Invitational Tournament, som The Masters ursprungligen hette, spelades med start den 22 mars 1934. Segern gick till Horton Smith.

Men hjärnan bakom Augusta National, arkitekten Alister MacKenzie, hann aldrig se någon tävling spelas på Augusta National. Han avled till följd av en hjärtattack, bara 63 år gammal, i sitt hem vid en annan av sina banor, Pasatiempo GC i Santa Cruz, Kalifornien, i januari samma år som den första upplagan avgjordes. MacKenzie dog snudd på utfattig och Augusta National var vid den tidpunkten inte heller stadd vid kassa just efter den stora depressionen. De hade därför inte hunnit betala MacKenzie de 10 000 dollar som hans uppdrag betingade. Augusta National var under en tid kraftigt hotade av konkurs och hade inte alls den trygga ekonomi som är fallet idag.

MacKenzie hade med stor sannolikhet varit stolt om han sett vad som hänt med banan sedan 1930-talet men förmodligen mest haft synpunkter på förbättringar, envis som han enligt uppgifter var.

Alister MacKenzie är alltjämt en stor inspirationskälla för golfbanearkitekter // Foto: Getty Images

MacKenzies filosofi som banarkitekt var att använda och imitera den natur som fanns utan att göra stora ingrepp samt att alla ska kunna spela banan oavsett nivå. Han fick en period rykte om sig att bara skapa stora, kraftigt undulerade greener, vilket han bestämt motsatte sig, men om naturen där greenen skulle ligga hade dramatiska konturer så blev också slutresultatet i samma anda. Det kan därför vara svårt att särskilja en golfbana signerad Alister MacKenzie, de ligger där de ligger, och kan vara allt från blyga och nästan tillbakadragna till vulgära och extroverta.

Augusta National får väl sägas vara ett mellanting. Betydligt mindre spektakulär, sett till omgivningarna, än två av de banor som lyfte honom till stjärnstatus och en av de mest ansedda golfbanearkitekterna, Cypress Point och Royal Melbourne – men långt ifrån anspråkslös. Ofta nämns Bobby Jones och Alister MacKenzie som partners i arbetet när man skapade banan men enligt David Owen och hans bok “The Making of the Masters” fungerade Jones mer som ett bollplank och det var MacKenzie som satte sträckningen och sedan även la ut greener och bunkrar.

Alister MacKenzie är än idag, kanske mer än någon annan golfbanearkitekt genom historien, en inspirationskälla.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste nytt från The Masters:


Text: Martin Strömberg • 2022-04-05
TournyttAlister MacKenzieAugusta NationalThe MastersTournytt
Scroll to Top