Viktor Hovland under tredje ronden på Augusta National 2021. Foto: Getty Images

The Masters

Så har det gått för Hovland i The Masters… hittills

Norrmannen Viktor Hovland är Nordens hopp i veckans The Masters. Det här är hans facit i tävlingen.

Text: Olof Åsgård • 2022-04-04 Uppdaterad 2022-04-04

Viktor Hovland är rankad fyra i världen. Den 24-årige norrmannen gör sitt tredje The Masters i veckan och är Nordens hopp i tävlingen. 

2019 – Low Amateur

Viktor Hovland studerade på Oklahoma State University och vann 2018 års U.S. Amateur vilket gav honom en inbjudan till The Masters och Augusta National. Han var en av sex amatörer i tävlingen. Hovland började stabilt med en rond på par. Sen blev det tre raka rundor på ett under par och han blev bäste amatör i tävlingen och slutade delad 32:a (–3), tio slag bakom vinnaren Tiger Woods och ett slag bättre än Henrik Stenson. 

2020 – Inte kvalificerad

Hovland blev proffs kort efter sin debut i The Masters. Han fick en kanonstart på proffskarriären men inte tillräckligt för att ha en plats i The Masters 2020.

2021 – Katastrofstart men många birdies

Året innan hade spelarna en enkel resa när The Masters på grund av coronapandemin spelades i november. Dustin Johnson vann med rekordlåga scoren 268 slag, 20 under par. 

Förra året spelades tävlingen i april som vanligt och banan var klart tuffare. Hideki Matsuyama vann på totalt tio under par. Hovland slutade delad 21:a, totalt på par. Tävlingen började på sämsta tänkbara sätt för norrmannen med en trippelbogey på första hålet. Han studsade tillbaka snabbt med två raka birdies på tvåan och trean. Därefter blandade och gav han hela tävlingen. Det blev totalt 19 birdies och en eagle men också en del bogeys och dubblar. Vinnaren Matsuyama gjorde 13 birdies och tre eaglar men höll ihop spelet bättre än Hovland.  

2022 – ?

Sist Hovland peggade upp på Augusta National var han rankad 14:e i världen. Efter fjolårets tävling och under början av 2022 har han utvecklats ytterligare. Han tillhör inte de absoluta favoriterna men har stor chans och spelet som krävs för att lyckas. Att tidigare Low Amateur-vinnarna Cary Middlecoff, Jack Nicklaus, Ben Crenshaw, Phil Mickelson, Tiger Woods, Sergio García och Hideki Matsuyama gått och vunnit en grön kavaj senare i karriären är en statistikpunkt som talar för norrmannen. Att han gick 12 under par på par 5-hålen förra året är en annan. Att lyckas på parfemmorna är historiskt en viktigt nyckel till framgång på Augusta. Det gäller sedan inte göra slarviga bogeys på ”enkla” hål samt spela bättre (inte tappa slag) än resten av fältet på de historiskt svåra hålen 4, 5, 10, 11 och 12.  


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste nytt från The Masters:


Text: Olof Åsgård • 2022-04-04
TournyttAugusta NationalThe MastersTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen