Tiger Woods slår ut på tredje hålet under måndagens inspel. Foto: Christer Höglund

The Masters

Franzén: Ännu en gång stannar Tiger tiden inne på Augusta

Nio hål i Tigers sällskap under måndagen. En extraordinär upplevelse på många olika sätt.

Text: Eric Franzén • 2022-04-04 Uppdaterad 2022-04-05

AUGUSTA, GEORGIA En adrenalinstinn svärm av säkerhetsvakter och poliser väller fram i passagen mellan klubbhuset, första tee och puttinggrenen. Deras utsträckta armar och blotta närvaro skapar snabbt en avgränsad gång i klungan av människor som samlats.
Kaskaderna av jubel, applåder och diverse mer eller mindre genomtänkta primalvrål bemöts av ett snett leende från Tiger Woods sida. 

Medan Tiger gör ett kort stopp på puttinggreenen nedanför klubbhusets prydligt uppställda rader av parasollprydda bord lufsar Fred Couples upp på ettans tee och börjar stretcha ut ryggen.
Snart får han sällskap av Tiger Woods och Justin Thomas. 

De första och lösa ryktena om att Tiger Woods skulle spela nio hål även under måndagen kom någon gång innan lunch. Och mycket riktigt dröjde det inte länge innan han tagit plats på rangen.

Foto: Christer Höglund

De massiva publikleden som samlas runt fairway på ettan är en högst ovanlig företeelse under en måndag på Masters. En dag som många spelare väljer att vila eller enbart träna, inte minst om de kommer direkt från helgens Valero Texas Open. De mest noterbara publikljuden noteras nere vid 16:e hålet i takt med att Crows Nest IPA:n försvinner ur de gröna glasen under gassande sol och spelarna börjar skippa bollar på vattenytan upp mot green.

Men det här är ingen ordinär måndag på Augusta National Golf Club i Georgia. Detta är första dagen av Mastersveckan där golfens mesta världsetta genom tiderna vill ge oss ytterligare en övertydlig hint om att han är fast besluten om att pegga upp på torsdag. Redan under förmiddagen siktades caddien Joe LaCava ute på banan för att ta in förändringarna på vissa hål mer grundligt än under de första besöken på Augusta som Tiger gjort på sistone.

Så vad får vi se där ute under de nio hål som avverkas i Tiger Woods sällskap? Efter det första leendet vid puttinggreenen kopplas det nollställda och hyperfokuserade granitansiktet på igen, med avbrott för en serie high fives under vägen mot tvåans tee. Men under tiden på banan är Tiger är här för att göra ett jobb och låter både wedgar och putter få sitt mot olika välkända flaggplaceringar på greenerna.

Foto: Christer Höglund

Han går också rätt obekymrat i banans mest kuperade partier, med Nike-skorna bänkade och fötterna lite överraskande nedstoppade i ett par Footjoy Premier Packard – även om jag tycker mig ana en liten ryckig stelhet i steget i nerförsbacken på tvåan. Men inget värre än vad man kan se hos en snart 47-årig innebandyfarsa som tagit några lite för tuffa vändningar på plan.

Från tee övertygar han och ligger inte alltför långt bakom Justin Thomas, och gör egentligen inga större misstag med bagens längsta klubba. Järnen är stundtals lite trubbigare och det bjuds på några missar i längd samt riktning. Men troligen inget att skicka upp nödraketer över. Hade inte Tiger Woods fått de spelmässiga och fysiska svar han sökt i ett tidigare skede, på hemmaplan i Florida, hade han överhuvudtaget inte varit här under denna måndag.

Foto: Christer Höglund

Jublet från ettan repriseras i varierande styrka vid varje tee och green som Tiger äntrar, vilket gör att fler ansluter från närliggande delar av banan under spelets gång. När Tiger lämnat nionde greenen töms sedan hålen till stor del. Merparten av publiken sätter kurs mot souvenirshopen eller parkeringen.
Tiger på Augusta Nationals fairways. Drygt ett år efter den ödesdigra bilkraschen i Palos Verdes. Skärmar på kamerors bakstycken vecklas ut för att visa upp bilder som fångats under en oförglömlig dag. Rösterna är upprymda och många har svårt att smälta vad de egentligen sett under eftermiddagen.

Ännu en gång har Tiger Woods lyckats stanna tiden innanför grindarna på 2604 Washington Road. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste nytt från The Masters:


Text: Eric Franzén • 2022-04-04
TournyttAugusta NationalThe MastersTiger WoodsTournytt
Scroll to Top