The Masters och Augusta National liknar inget annat. Och det pågår saker bakom kulisserna som aldrig hittar ut i tv-sändningarna. Foto: Getty Images

The Masters

Augusta National bakom kulisserna

Det finns knappast någon tävlingsbana som golfare känner lika väl som Augusta National. Men det finns mycket som aldrig tar sig genom tv-rutan.

Text: Oskar Åsgård • 2022-04-04 Uppdaterad 2022-04-04

Reportaget publicerades ursprungligen i Svensk Golf 3/2019. Klicka här för att prenumerera på tidningen!

Ja, varför hänger det egentligen tennisbollar i klipparna och stämmer det verkligen att forna mästare inte har egna skåp i omklädningsrummet i Augusta Nationals mytomspunna klubbhus?

Vi ger dig svaren och gräver bortom det du ser i tv-rutan under Masterssändningarna varje år.

Bakom kulisserna på Masters
Varje klippare på Augusta National är utrustad med tennisboll. Foto: Christer Höglund

1. Kast med liten boll – nolltolerans mot oljeläckage

Ni har säkert sett bilder på de perfekt formerade klipptågen, med över tio klippare i bredd, som snabbt och effektivt trimmar Augusta Nationals fairwayytor till perfektion inför varje speldag.
En unik och rolig detalj i det här arbetet är att det ovanför förarstolen hos varje klippare hänger en tennisboll.

Varför då undrar du?

Jo, tennisbollen är ett kommunikations­verktyg för banarbetarna. Föraren i den närmast bakomvarande klipparen ansvarar för att hålla koll på eventuella hydrauloljeläckage från klipparen närmast framför. Skulle en förare upptäcka att det läcker olja kastar han sin tennisboll så att föraren framför omedelbart kan stanna upp för att inte skada gräset.
Ett simpelt och effektivt kommunikationsverktyg, om än något oväntat.

Bakom kulisserna på Masters
En högersväng här är få förunnade. Foto: Christer Höglund

2. Berckmans Place – den mest exklusiva biljetten

Bara att säkra en entrébiljett till en inspels- eller tävlingsdag på The Masters är ett svårnavigerat och ofta kostsamt projekt i sig. Men väl innanför grindarna på Augusta National finns det ytterligare nivåer, där det ställs helt andra ackrediteringskrav än bara en simpel inträdesbiljett. Som mytomspunna Berckmans Place, VIP-logernas VIP-loge.

I ett undangömt hörn av området, längs med banans femte hål, vid den södra publikentrén, gömmer sig detta exklusiva nöjesfält. De flesta förbipasserande lägger knappast märke till mer än ett enstaka glädje­fyllt skrik från andra sidan de prunkande, tätbevuxna häckarna som bildar en grön barriär mellan gångvägen utanför och Berckmans Place.

De skrik du hör är förmodligen från någon lycklig person som precis sänkt en putt på en exakt replika (om än i något mindre storlek) av Augusta Nationals 7:e, 14:e eller 16:e green. Förutom chansen att putta på greener som rullar lika blixtsnabbt och lutar lika kraftigt som på banan bjuder Berckmans Place på en oas av matmöjligheter. Fem högklassiga restauranger står redo att välkomna dig, givetvis står inga priser utskrivna på menyerna – har du väl kommit in är all mat och dryck gratis.

Det enda du kan frestas att spendera pengar på här är ett vänskapligt vad på någon av putting­greenerna eller om du tar en tur i souvenirbutiken. Där inne säljs nämligen en mängd exklusiva Augustaloggade plagg och prylar som inte går att köpa i de ordinarie souvenirbutikerna på området.

Skulle du inte bli inbjuden av något partnerföretag till The Masters är det uppskattade värdet av en veckobiljett till Berckmans Place runt 60 000 kronor.

Dags att slå sönder spargrisen…

Bakom kulisserna på Masters
Hit, men inte längre. Tack! Foto: Christer Höglund

3. Osynliga tunnelbyggen – infrastrukturen under Augusta National

Mellan 2016 och 2017 genomfördes flera stora byggnadsprojekt på Augusta National, där klubben bland annat uppförde ett pampigt nytt mediacenter och en jättelik ny entré för publiken. Vad som inte syns lika tydligt, vilket också var syftet, är de enorma tunnlar som numera löper under området och bland annat tillåter leveranser (av såväl varor som personer) till klubbhuset och den nya souvenirbutiken att transporteras snabbare genom att färdas under jord. Under vintern 2019 har det rapporterats om nästa stora tunnelprojekt där klubben ska bygga en stor tunnel under Washington Road, den trafikerade bilväg som löper precis utanför Augusta Nationals norra gräns och från vilken spelare svänger in på klassiska Magnolia Lane.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


4. Prisvärd arenamat – en Pimento Cheese, tack!

En korv med bröd, en läsk och en kaffe på en allsvensk fotbollsmatch går utan att du hinner blinka loss på 100 kronor.
Väl inne på Augusta National under The Masters är det dock en lätt match att äta sig mätt utan att ­gräva ett djupt hål i plånboken. Här kostar en klassisk Pimento Cheese-smörgås 15 kronor, en läsk 19 kronor och en öl går loss på anspråkslösa 38 kronor. Och då har priset för en öl ändå fördubblats ­sedan 2007.

Till skillnad från många golftävlingar är alla restaurangområden längs banan också smart kamouflerade, djupt inne bland de majestätiska tallarna, så att de aldrig ska kunna synas i tv-sändningen.

Bakom kulisserna på Masters
Biljettkarusellen kring Masters liknar inget annat. Foto: Christer Höglund

5. Biljettjakten – vägen till Masters!

Listpriset på en inträdesbiljett till Augusta National är i själva verket oerhört lågt jämfört med andra sportevenemang av jämförbar dignitet. Biljetten för en inspelsdag (2018) kostar 700 kronor, för en tävlingsdag är priset 1 100 kronor och en så kallad ”Masters series badge”, giltig under hela tävlingsveckan, kostar 3 500 kronor. Givetvis står dessa listpriser inte överhuvudtaget i förhållande till den enorma efterfrågan. Biljetterna till tävlingen har varit slutsålda sedan 1972…

Enda sättet att komma åt en av de åtråvärda entrébiljetterna är via det årliga lotteriet eller att ­vända sig till andrahandsmarknaden. Det är enligt delstaten Georgias lagar tillåtet att sälja biljetter i andra hand, men bara om du är en licensierad biljettförsäljare och så länge det inte görs inom en radie på 820 meter från tävlingsarenan.

Eftersom efterfrågan på biljetter är så pass hög kommer du under en tur på gatorna runt omkring Augusta National att passera ett hav av skyltar som annonserar om att sälja och köpa biljetter.

I fjol rapporterades en påtaglig pik i biljettpriserna på andrahandsmarknaden, drivet av Tiger Woods återkomst till tävlingen efter att ha missat två raka upplagor, där en veckobiljett gick loss på uppåt 60 000 kronor och enstaka tävlingsdagar såldes för runt 15  000 kronor.

Att sälja sin biljett vidare strider dock mot avtalet mellan Augusta National Golf Club och biljett­innehavaren, något flera som sålt sina biljetter vidare till en tredje part fått erfara genom att för evigt bli fråntagen sina ­biljetter.

Värre ändå slutade det för biljettförfalskaren Jimmy Davis, som efter att ha sålt förfalskade biljetter till 2001 års upplaga av The Masters dömdes till 30 års fängelse, utan möjlighet till benådning.

Bakom kulisserna på Masters
Kön må vara lång, men den är oundviklig om du besöker Masters. Foto: Christer Höglund

6. Välkommen till golfens hetaste souvenirshop

När publiken släpptes in under 2018 års tävling möttes de av en helt ny shopping­upplevelse. För är det något alla gör under Mastersveckan är det att besöka souvenirbutiken. Och då menar vi verkligen alla, även spelarna promenerar omkring med fyllda shopping­kassar. Den nya butiken är flera tusen kvadratmeter stor, har 64 kassastationer, 385 uppställda provdockor (varav en hundprovdocka) och här hittas 125 (!) olika stilar på kepsar.

När vi under fjol­årets tävling frågade ett 20-tal personer hur mycket de handlat för var snittet hisnande 3 612 kronor.

”Jag har varit här i tio år nu och handlar för ungefär lika mycket varje år. Bättre golfgåvor hittar du inte!” säger en man från South Carolina som visar upp en inköpslista där 14 pikéer i olika storlekar, ett 30-tal kepsar, t-shirts, handdukar och andra souvenirer bockats av.

När Golf Digest för ett par år sedan gjorde en uppskattning av hur mycket souvenirförsäljningen under The Masters drog in landade summan på 436 miljoner kronor.

Bakom kulisserna på Masters
Utrustningsbussar får snällt parkera på andra sidan Washington Road. Foto: Oskar Åsgård

7. Klubblogistik – inga utrustningsbussar välkomna!

De som varit på en proffs­tävling vet att det i närheten av drivingrangen står ett tiotal långtradare uppställda, tillhörande de stora utrustningsföretagen. Där inne jobbar ett gäng klubb­tekniker med att byta skaft eller grepp, kontrollera lie och loft, slipa wedgesulor, slänga på blytejp på klubb­huvuden och så vidare.

På Augusta National är upplägget lite annorlunda. Tävlingen värnar om att allt innanför grindarna är snyggt och prydligt, vilket innebär att det helt enkelt inte finns plats för loggade långtradare. Dessa får snällt parkeras utanför, på andra sidan Washington Road, och löpare får gå (springa är inte tillåtet på Augusta National) fram och tillbaka mellan rangen och utrustningsbussarna.

”Jämfört med alla andra tävlingar är det oerhört opraktiskt. Särskilt när en spelare vill göra en mindre justering, testa klubban och sen göra ytterligare en justering. Men Augusta National är ett speciellt ställe och det får vi respektera,” säger en av utrustningsföretagens anställda, som ber att få vara anonym för att inte göra någon upprörd.

Bakom kulisserna på Masters
Har du ditt namn på ett skåp här är du odödlig i golfens historieböcker. Foto: Getty Images

8. Mästarnas omklädningsrum – skåpet alla spelare drömmer om

Ett av de mest åtråvärda rummen i Augusta Nationals klubbhus att få komma in i är mästarnas omklädningsrum. Som namnet antyder släpps bara forna segrare av tävlingen in här. Rummet ligger på andra våningen i klubbhuset med en balkong som vetter ut mot Magnolia Lane. Dock är det inte särskilt stort, uppskattningsvis inte mer än 70 ­kvadratmeter, och alla mästare har därför inte egna skåp utan många delar med någon annan. Adam Scott delar med Gary Player, Sergio Garcia med José Maria Olazabal och Tiger Woods med 96-årige Jack Burke Jr för att nämna några. Phil Mickelson då? Han har ett eget skåp.
Än så länge.


Senaste nytt från The Masters:


Text: Oskar Åsgård • 2022-04-04
TournyttAugusta NationalThe MastersTournytt
Scroll to Top