Bryson DeChambeau fick fri dropp på det 13:e hålet medan Pieters tvingades spela bollen som den låg // Foto: Getty Images

WGC Match Play

Bisarr regelincident i matchspelet

DeChambeau fick fri dropp – Pieters tvingades spela bollen som den låg.

Text: Martin Strömberg • 2022-03-24 Uppdaterad 2022-03-24

Hur kan två spelare som får exakt samma läge få två helt olika direktiv av domarna?

Under första dagen av WGC Dell Technologies Match Play hände just detta. Tidigt på dagen chippade belgaren Thomas Pieters på det 13:e hålet och bollen var nära att rulla hela vägen ner i dammen vid sidan av green, men lade sig istället ovanpå ett sprinklerlock. Problemet var att den målade gränsen för vattenhindret gick över sprinklerlocket och istället för en vanlig dropp utan plikt tvingades belgaren spela bollen. Han missade chippen, förlorade hålet och försökte sedan sparka ner bollen i vattenhindret utan att lyckas.

Senare under dagen hamnade Bryson DeChambeau på exakt samma sprinklerlock, och fick tillåtelse av domaren att droppa utan plikt.

– Två fel gör inte ett rätt och vi hade uppe saken efter incidenten med Pieters. Om man tittar på hur sprinklerlocken är markerade ute på banan så är de alltid inom banans gräns, men just på 13:e hade man dragit linjen annorlunda. Domaren i Pieters match fattade rätt beslut efter hur locket var markerat men vi beslöt att ändra det senare eftersom gränsen för hindret var felaktigt markerat just på hål 13, förklarade huvuddomaren Gary Young efteråt.

Nu vann Thomas Pieters ändå sin match mot Tom Hoge med 2/1 och beslutet påverkade inte utgången i matchen men Young förstod att Pieters hade synpunkter på beslutet.

– Jag försökte få tag i honom för att förklara vad som hänt men han hade redan lämnat anläggningen. Jag har skickat ett meddelande och hoppas kunna få tag på honom under morgondagen för att förklara vad som hände, sa Young.

DeChambeau delade det 13:e hålet med Richard Bland på par och de delade också till slut hela matchen i DeChambeaus comeback.

Klicka här för resultaten


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-03-24
TournyttAustin CCBryson DeChambeauPGA TourRichard BlandThomas PietersTournyttWGC Dell Technologies Match Play
Scroll to Top