PGA Tour-kommissionären Jay Monahan (sittandes), Kevin Kisner och Rory McIlroy i juni 2020. Arkivbild: Getty Images

Tourkriget

Andra uppstickaren ”Premier Golf League” ratades av PGA Tours spelarråd

Det är lätt att glömma bort Premier Golf Leauge, men idén lever kvar och ska nyligen ha diskuterats av PGA Tours spelarråd.

Text: Olof Åsgård • 2022-03-17 Uppdaterad 2022-03-18

I mitten av februari fick Rory McIlroy ett mejl från huvudmännen bakom Premier Golf League (inte att förväxla med nyligen lanserade LIV Golf Invitational Series). Mejlet har sedan hamnat i händerna på Fire Pit Collective.  

Premier Golf League är fortfarande på idébasis men offentliggjordes innan saudibackade LIV Golf Investments gav sig in i matchen. Däremot fördes diskussioner mellan PGL och Golf Saudi men något samarbete blev aldrig av. Istället började Saudiarabien göra upp egna planer för en ny golftour, som lanserades igår, trots vd:n Greg Normans problem med att knyta upp stjärnspelare. 

Enligt firepitcollective.com ska en investerare i PGL ha sagt att LIV Golf stal PGL:s idé till hundra procent. På sin hemsida är PGL tydliga med att de inte har något samröre med ”Saudi Golf League” (LIV Golf Invitational Series).

Mejlet som skickades till Rory McIlroy innehöll ett förslag för kommande Premier Golf League där upplägget skulle vara 18 tävlingar – där det tävlades i lag och individuellt samtidigt. Även där skulle prissummorna vara av större format (20 miljoner dollar plus 1 miljon dollar till vinnarna i varje tävling). 

Men den största skillnaden gentemot LIV Golf var att medlemmar på PGA Tour, Korn Ferry Tour och DP World Tour skulle få aktier i PGL. För PGA Tour-spelarna skulle det innebära ett sammanlagt ägande på 50 procent samt 2 miljoner dollar var den dag ett eventuellt avtal med PGL upprättades. KFT-spelarna skulle äga 7,5 procent och få 300 000 dollar var. Exakt vad DPWT-spelarna skulle få uppges inte i förslaget men ägarskapet i touren skulle vara 2,5 procent.

Rory McIlroy har en skyldighet att presentera saker som kan gynna övriga spelare för resten av spelarrådet och därför diskuterades förslaget under Arnold Palmer Invitational och The Players Championship och utvärderades noggrant av ett oberoende företag. 

– Resultaten presenterades för oss alla. Efter att ha studerat PGL:s ekonomi och förslaget noggrant, liknade konsulterna det med att behöva prestera ur en ekonomisk synvinkel 19 Ryder Cups per år… Inte möjligt helt enkelt, säger Kevin Kisner. 

– De har inte vår modell så jag vet inte vad de granskade. Vi, å andra sidan, har fått vår modell granskad av flera finansiella institutioner och branschexperter och vet att den inte bara är lönsam utan också konservativ. För PGA Tour-spelare är svaret detta: låt oss ta dig igenom modellen. Om det inte är lönsamt, vad har du att förlora?, säger en person nära PGL till Fire Pit Collective.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:
Text: Olof Åsgård • 2022-03-17
TournyttKevin KisnerLIV Golf Invitational SeriesPGA TourPremier Golf LeagueTournytt
Rulla till toppen