Ryder Cup dör ut om spelare väljer saudiska ligan och blir uteslutna ur PGA Tour och DP World Tour, menar Tony Jacklin. Foto: Getty Images

Nyheter

”Att bannlysa spelare skulle vara döden för Ryder Cup”

Greg Norman skickar ett öppet brev medan Tony Jacklin spår att avstängningar skulle innebära döden för Ryder Cup.

Text: Olof Åsgård • 2022-02-25 Uppdaterad 2022-02-25

Greg Norman, LIV Golf Investments vd, har skrivit ett öppet brev till PGA Tour-kommissionären Jay Monahan. 

Norman skriver att Monahan är orättvis och att PGA Tours överhuvud förmodligen bryter mot lagen när han säger att spelare som ansluter sig till Normans ”Super League” kommer uteslutas från PGA Tour. 

– I decennier har jag kämpat för spelares rättigheter att njuta av en karriär där de belönas fullt ut och ordentligt för sina insatser. Men i årtionden har Touren satt sina egna ekonomiska ambitioner före spelarna, och alla spelare på touren vet det. Touren är spelarnas, inte din administrativa tour. Varför kallar du kronjuvelen i alla tävlingar utanför majors ”The Players Championship” och inte ”The Administration’s Championship”?, skriver Norman och fortsätter: 

– När du försöker bluffa och skrämma spelare genom att mobba och hota dem, gör du dig skyldig till att gå för långt, vara orättvis samt bryter sannolikt mot lagen. Förenklat uttryckt kan man inte förbjuda spelare att spela golf. Spelare har rätten och friheten att spela där vi vill. Jag vet med säkerhet att många PGA-spelare var och fortfarande är intresserade av att spela för en ny liga, dessutom att spela för den vanliga touren. Vad är det för fel med det? Vad är det för fel med att låta spelare fatta sina egna beslut om var de ska spela och hur ofta de ska spela? Vad är det för fel med spelarval? Varför känner du dig så hotad att du skulle ta till ett så desperat, oklokt och omöjligt hot?

Tidigare Ryder Cup-kaptenen, engelsmannen Tony Jacklin, ger Norman viss medhåll gällande bannlysningar och uteslutningar. Om USA och Europas bästa spelare väljer att spela på saudiska touren och därmed blir inaktuella för Ryder Cup så kommer det innebära döden för lagtävlingen, menar Jacklin. 

– Vi har alltid haft de 12 bästa från Europa och Amerika, och som fyrfaldig kapten, för att turneringen ska behålla sin status som golfens höjdpunkt, kan jag säga att du behöver de bästa av de bästa som deltar och är tillgängliga, säger Jacklin till Boylesports.

Jacklin, 77, vann The Open 1969 och US Open 1970. Han var Europas kapten i fyra raka Ryder Cup -83, -85, -87 och -89.

Både Henrik Stenson och Ian Poulter har omgärdats av obekräftade rykten som säger att de räknas bort som framtida kaptensval i Ryder Cup ifall de väljer att spela Super League.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-02-25
TournyttGreg NormanHenrik StensonIan PoulterJay MonahanLIV Golf InvestmentsNyheterRyder CupTony JacklinTournytt
Scroll to Top