Jay Monahan och Greg Norman. Foto: Getty Images

Tournytt

Tourkonflikten är inte över

PGA Tour-kommissionären Jay Monahan och LIV Golf Investments vd Greg Norman är inte överens.

Text: Olof Åsgård • 2022-02-24 Uppdaterad 2022-02-24

Under föregående vecka släpptes uttalanden av Phil Mickelson där stjärnan gick till hårt angrepp mot PGA Tour och ville använda saudiska pengar för att tvinga fram förändringar på PGA Tour. Uttalandena möttes av en kritikstorm och på tisdagen gick Phil Mickelson ut med en ursäkt där han även hintade om att han kommer ta en paus från golfen.

Samtidigt som Phil Mickelson publicerade sin ursäkt höll PGA Tour-kommissionären Jay Monahan i ett obligatoriskt spelarmöte inför veckans Honda Classic där han uppmanade dem som tänkt spela i saudibackade Super League att lämna rummet.

– Han gjorde det klart från början att om du tänker spela Super League, gå ut genom dörren nu, sa en spelare som bad om anonymitet till GolfChannel. 

En annan spelare uppgav att Monahan förklarade att spelare som överväger att spela nya touren skadar PGA Tour och skulle stängas ute från spel. Han använde dock aldrig orden ”på livstid” som tidigare varit det förtäckta hotet. 

Just detta hot har utmanaren LIV Golf Investments och dess vd Greg Norman tagit strid mot. I ett mejl som skickades ut till spelare förra veckan skriver Norman att PGA Tour inte kan stänga av spelare som valt att spela på en annan tour. Norman menar att detta skulle strida mot rådande konkurrenslagar. I mejlet stod också att LIV Golf Investments vill föra en dialog med PGA Tour och samarbeta men att PGA Tour är ovilliga att hålla en konstruktiv dialog som skulle förbättra spelet, intressenter och i synnerhet för spelarna.

Norman avslutar brevet med att skriva:
”Slutligen bör du veta att LIV Golf Investments står på spelarnas sida. Ingen borde acceptera dessa grova mobbningshandlingar från PGA Tour.”

Norman bifogade även en lista med sju punkter märkt ”PGA Tour kan inte stänga av spelare som ansluter sig till LIV Golf”. Norman och LIV Golf Investments menar att om PGA Tour stänger av spelare permanent så skulle den bryta mot diverse lagar, bryta mot dess ideella syfte, försvaga sin produkt, bryta mot sina egna regler och stadgar, skada sitt rykte och skada relationen till alla spelare.

Enligt uppgift ska LIV Golf Investments tillkännage sina planer för den nya touren under PGA Tours flaggskeppstävling The Players Championship 10–13 mars. I nuläget har de allra flesta spelare topp-20 i världen gått ut med att de stannar kvar och spelar på PGA Tour.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-02-24
TournyttGreg NormanJay MonahanLIV Golf InvestmentsPGA TourTournytt
Rulla till toppen